Ravinnosta suojaa syksyn ja talven sairasteluiden varalle!

Tämä artikkeli on julkaistu aiemmin Luontaislääketieteen koulutusta tarjoavan CNM Finlandin terveysvinkeissä. Jos olet kiinnostunut luontaislääketieteen koulutuksesta, niin tutustu tähän tilaisuuteen ja tule kuulemaan lisää! Tilaisuuden osallistumismaksun voi maksaa myös ovella.

immuniteetti-valkosipuli

Jos huomaat sairastuvasi helposti talvikuukausien aikana, nyt on juuri oikea aika alkaa rakentamaan kehon omaa puolustuskykyä. Onneksi luonto tarjoaa lukemattomia keinoja ehkäistä bakteereita ja viruksia.

Tässä muutama vinkki:

  • Pidä huoli suolistostasi! Suolistobakteeristo tarjoaa kehollemme luontaisen suojan. Riittävä määrä hyviä baakteereita suojaa meitä patogeeneilta kuten viiruksilta. Nauti päivittäin laadukasta maitohappobakteerivalmistetta sekä fermentoitua ravintoa. Hapankaali ja muut fermentoidut kasvikset, kefiiri ja kombucha ovat kaikki mainioita.
  • Ota selvää D-vitamiinitasoistasi! D3-vitamiini säätelee immunitteettiamme. D-vitamiinia saa helpommin luontaisesti huhti-ja syyskuun välillä, mutta pimeinä talvikuukausina tämä on haastavampaa. D-vitamiiniravintolisän lisäksi voit ottaa laadukasta kalanmaksaöljyä. Rasvainen kala ylipäätänsä ja ruoholla ruokitun eläimen liha sekä kanamunat sisältävät jonkun verran kyseisstä vitamiinia.
  • Sekä sinkki että c-vitamiini ovat välttämättömiä immuunisolujen toiminnalle. C-vitamiinia saa hedelmistä ja vihanneksista, mutta valitettavasti c-vitamiini kärsii kuumentamisen ja käsittelyn seurauksena. Harkitse luonnon c-vitamiinin lähteitä kuten baobob, ruusunmarja ja acerola. Sinkkiä saat lihasta, maksasta, meren elävistä ja siemenistä, etenkin kurpitsan siemenistä. Siitepöly, luontoäidin monivitamiini,  sisältää monia ravinteita ja voi todella tukea immuniteettia ja lisätä yksilön jaksamista ja elinvoimaisuutta.
  • Kertyykö sinulle limaa? Virukset ja bakteerit leviävät suun ja nenän kautta ja ne tarrautuvat nimenomeen limakalvoihin. Suolaliuoksella huuhtelu pitää limakalvot auki. Myös vanha ayurvedinen perinne ”oil pulling” on tehokas (kokeile kookos tai sesam-öljyä). Purskuttele öljyä suussa 5-20 minuuttia ennen hampaiden pesua. Öljy puhdistaa limakalvot epäpuhtauksista ja auttaa lähellä olevia imukudoksia pitämään väylät avoimina.
  • Vältä sokeria. Sokeri heikentää immuniteettia ja ruokkii bakteereita, viiruksia ja esimerkiksi hiivaa. Sokeri lisää limaneritystä ja näin pitkittää sairautta. Kun huomaat olevasi tulossa kipeäksi, vältä leipää, keksejä, kakkuja ja ylipäätänsä makeaa. Sen sijaan nauti ravinteikkaita hedelmiä ja marjoja.
  • Vältä prosessoitua ruokaa, joka saattaa sisältää immuniteettia heikentäviä myrkkyjä!
  • Valkosipuli on luonnon oma antibiootti ja inkivääri vähentää tulehdusta. Lisää kumpaakin keittoihin tai teen joukkoon.
  • Harkitse seuraavien immuniteettia tukevien yrttien käyttöä: oregano, echinacea ja oliivipuun lehti. Ensimmäisten oireiden ilmentyessä, kokeile näitä yrttejä ja sairauden kesto vähenee ja koet oireet livempänä.
  • Hallitse stressitasojasi! Jatkuvalla stressillä on epäsuotuisa vaikutus puolustusjärjestelmän toimintaan. Pidä huolta itsestäsi, nauti raikkaasta ilmasta ja liikunnasta, äläkä unohda nauraa!

Artikkelin kirjoittaja: Ravintoterapeutti Elspeth Waters, Artikkeli on tehty yhteistyössä College of Naturopathic medicine Finlandin kanssa.

Oletko kiinnostunut luontaislääketieteen opinnoista tai ravitsemuksen vaikutuksesta terveyteen?

Tule mukaan CNM Finland avoimien ovien päivään. Saat päivän tapahtumasta mukaasi paljon tietoa ravinnosta ja sen merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille arvostettujen ravinto-osaajien opastuksella.

Hanki liput avoimien ovien päivään tästä! 

Hanki liput tästä!

Voit myös maksaa osallistumisesi ovella.