Ravinto ja syöpä

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirjasta

(Tämä osa kirjassa on lainaus Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta luvusta Syöpäsairaudet, kirjasta Terveen elämän salaisuudet osa 4 (WSOY 1989).)

Ravinto ja syöpä

Ravinnon ja syövän yhteyksiä käsitellään tässä kirjassa useassa eri yhteydessä. Yleisesti voidaan todeta, että suuri osa syöpäsairauksista johtuu ravitsemushäiriöistä. Ravinnon mukana ihmiseen joutuu monenlaisia syöpää aiheuttavia aineita eli karsinogeeneja. Niitä saattaa syntyä myös ruoanvalmistuksen yhteydessä tai elimistön aineenvaihdunnassa. Ravinto voi myös epäsuorasti vaikuttaa syöpää synnyttävien aineiden pitoisuuteen tai suolen sisällön kulkunopeuteen. Ravinnon karsinogeenit vaikuttavat mahasyövän synnyn varhaisvaiheessa, kun taas paksusuolen syövässä niiden päätellään vaikuttavan enemmän myöhäisvaiheessa. Ravinnon pitäisi sisältää riittävästi syöpää estäviä ravintotekijöitä: vitamiineja, hivenaineita, aminohappoja ja rasvahappoja, joita voi kutsua yhteisnimellä pienoisravintotekijät. Niiden puuttuminen ravinnosta saattaa olla merkityksellisempi tekijä syövän synnylle kuin sinänsä ravinnon kautta vaikuttavat karsinogeenit.

Ravinnon osatekijöiden merkitys syövän estossa ja hoidossa on ollut erittäin vilkkaan tutkimuksen kohteena 1960-luvun lopulta lähtien. Viime vuosina niiden merkitys on entisestään korostunut.

Ravinnon vääräntyyppinen rasvakoostumus saattaa vaikuttaa syövän syntyyn muun muassa hormonien kautta. Yhdysvaltojen syöpäyhdistyksen teettämä tutkimus, jossa seurattiin noin miljoonaa ihmistä, osoitti, että ylipaino lisää merkitsevästi riskiä sairastua moniin eri syöpätyyppeihin (munuaisen, sappirakon, kohdunkaulan ja kohdunrungon syövät). Amerikkalaiset tutkijat Doll ja Peto (1981) arvioivat, että tutkimusten perusteella voidaan todennäköisesti osoittaa ravinnosta aiheutuviksi noin 90 % maha- ja paksusuolen syövästä, 50 % kohdunrungon, sappirakon, haiman ja rintarauhasten syövästä sekä 20 % keuhkon, kurkunpään, suuontelon, nielun, ruokatorven, virtsarakon ja kohdunkaulansyövästä.

Haluatko lukea koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Tilaa erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirja TÄNÄÄN markkinoiden edullisimpaan hintaan -20 % alennuksella!

Tilaa kirja edullisesti tästä>>