Rinnat ja luonnonmukainen hoito

Imettäminen

Rinnat ovat ihon rauhasia, ja tässä kerrotaan niihin liittyvistä toiminnoista. Rintojen fysiologinen tehtävä on maidon tuottaminen, lisäksi niillä on tietysti hyvin voimakkaasti eroottinen tehtävä. Maidon erittyminen on hormonien säätelemää ja raskauden aikana rinnoissa kehittyy aina maitoa, vaikka äiti ei imettäisi kertaakaan eikä edes näkisi lasta ja vaikka lapsi syntyisi kuolleena. Jatkossa toimii kysynnän ja tarjonnan laki.

Imettämisvaikeuksien syy on harvoin fysiologinen. Useimmiten syynä on stressi, tunne-elämän häilyvyys ja synnytyksen jälkeinen masennus tai yksinkertaisesti liian pitkät imetysvälit. Päivittäinen rentoutuminen on erittäin tärkeää, samoin riittävä juominen.

Eräät yrtit edistävät maidon erittymistä: fenkoli, anis, kumina, tilli, minttu. Myös valmiita teesekoituksia on saatavilla. Salvia vähentää maidon eritystä.

Rintatulehdus

Rintatulehdus on verrattain yleinen imetyksen alku- ja loppuvaiheessa, mutta esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Aiheuttajana on useimmiten bakteeri. Oireita ovat rintojen aristaminen, punotus ja turvotus sekä äkillinen korkea kuume. Kaalinlehti- ja savikääreiden ja auringonhatun avulla alkava rintatulehdus saadaan yleensä kuriin. RINNAT ON EHDOTTOMASTI TYHJENNETTÄVÄ HYVIN, niin ettei pienintäkään kovettumaa tunnu. Jos oireet jatkuvat yli vuorokauden, on otettava yhteys lääkäriin; antibioottikuuri on silloin lähes aina välttämätön (kuurin kanssa on erittäin tärkeää nauttia reilusti maitohappobakteereja).

Rintatulehdus saattaa myös kehittyä krooniseksi, jolloin rinnassa tuntuu yleensä aristavia kyhmyjä. Lääkärin on selvitettävä, onko kysymyksessä kasvain. Kun kasvaimen mahdollisuus on suljettu pois, voidaan rintoja hoitaa vaihdellen sipuli-, kaali- ja savikääreillä. Homeopatia on myös suositeltavaa.

Kasvaimet

Rintojen terveydestä voi pitää huolta elintavoilla kuten ravinnolla ja liikunnalla, jotka molemmat vaikuttavat hormonitasapainoon. Lihavuus on vaihdevuosien jälkeen rintasyövän riskitekijä. Runsas alkoholinkäyttö lisää myös selkeästi rintasyöpää. Kasvi- ja kala öljyillä saattaa olla suojaavia vaikutuksia, ainakin niillä kannattaa korvata kovat eläinrasvat.

Ravinnon sisältämillä fytoestrogeeneilla on hormonien kaltaisia ja syövältä suojaavia vaikutuksia.

Aasialaisilla naisilla on harvoin rintasyöpää ja syyksi on arveltu runsaasti fytoestrogeeneja sisältävän soijan käyttöä.

Kasvilignaanit ovat luonnossa esiintyviä fenolisia yhdisteitä, jonka lähteitä ruokavaliossa ovat mm. täysjyväruis, marjat, seesamin- ja pellavansiemenet. Lignaanit päätyvät paksusuoleen, jossa bakteerien vaikutuksesta niistä muodostuu hormonin kaltaisia yhdisteitä, kuten enterolaktoni. Kuopiolaisessa tutkimuksessa todettiin, että naisilla, joilla oli elimistössä suurimmat enterolaktonipitoisuudet, oli pienin syöpäriski. On tärkeää huomioida tässäkin asiassa suoliston bakteerikannan tasapainon merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille. Kaikki ne tekijät, jotka horjuttavat suoliston bakteerikannan tasapainoa, vaikuttavat haitallisesti myös näiden hormonaalisesti vaikuttavien yhdisteiden määrään elimistössä. Onkin todettu, että usein toistuvat antibioottikuurit saattavat vähentää suojaa rintasyöpää vastaan.

Rintojen terveyden kannalta on hyvä huolehtia esteettömästä lymfanesteen virtauksesta kainalon alueella. Tähän vaikuttaa ruokavalio ja liikunta, mutta lymfan kulkua ja kuona-aineiden poistumista edesauttaa myös säännöllinen hieronta. Hieronnan vaikutusta voi tehostaa rintavoiteen avulla, joka sisältää korkealuokkaisia yrttejä, kasviöljyjä, eteerisiä öljyjä ja kukkauutteita. Tällaista voidetta voi suositella joka naisen käyttöön.

Tämä artikkeli on Provitan Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssimateriaalista; Sisäeritys ja sukuelimet opintomoniste, tekijät Marketta Hoogesteger, Pia Rautio, Marja Ruuti, Susanna Juvonen

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi