Ruoansulatuskanavan oireiden taustalla olevia tekijöitä – Liian vähän suolahappoa

Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.

Ongelmat ruoansulatuksessa

Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet  saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Liian vähän suolahappoa

Edellä kerrottiin suolahapon merkityksestä ruoansulatukselle ja ravintoaineiden imeytymiselle. Vähähappoisen mahan / hapottoman mahan taustalla voi olla useita eri tekijöitä, kuten esimerkiksi

-suolahapon eritystä vähentävät ja estävät lääkkeet

-kaikki mahalaukun limakalvon kuntoa heikentävät tekijät, kuten esimerkiksi nautintoaineet, tulehduskipulääkkeiden käyttö, huono ruokavalio ja tätä kautta erilaisten ravintoaineiden riittämätön saanti

-krooninen stressi

-ikääntyminen (mahalaukun suolahappoa erittävien parietaalisolujen toiminta heikkenee)

-tietyt sairaudet

-mahalaukun limakalvon surkastuma eli atrofinen gastriitti.

Vähähappoinen / hapoton maha aiheuttaa ensinnäkin erilaisia ruoansulatuskanavan oireita, kuten esimerkiksi: poikkeuksellinen täyden olon tunne heti syömisen jälkeen tai 1 h kuluessa ateriasta, närästystä, röyhtäilyä, turvotusta, poltetta, ilmavaivoja, ummetusta, ripulia, peräaukon kutinaa.

Koska ruoan ja hengitysilman kautta tulleet bakteerit eivät täysin tuhoudu, altistaa tämä ohutsuolen bakteerien liikakasvulle, dysbioosille ja suoliston bakteerikannan epätasapainon kautta myös emättimen hiivatulehduksille. Ruoka-aineallergiat ja  –yliherkkyydet, kurkussa limaa, pahanhajuinen hengitys, ihottumat, akne, huonot kynnet, anemia – kaikkien näiden taustalla voi olla myös liian vähäinen suolahapon eritys. Eräs syy oireille on se, että useiden vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden imeytyminen heikentyy. Kun ruoka ei sula kunnolla, siirtyy se allergeenisempana suolistoon ja jos henkilöllä on geneettinen taipumus allergioihin, asetelma allergioiden synnylle on valmiina.

Edellä mainitut oireet voivat johtua monesta muustakin syystä ja oireiden taustalla olevat syyt tulee selvittää elleivät ne jo ole tiedossa.

Ruoansulatusta voi tukea ravintolisillä, jotka lisäävät suolahapon eritystä tai muuttavat mahalaukun sisällön happamammaksi. Esimerkiksi keltakatkeron juuri ja inkiväärinjuuri stimuloivat mm. suolahapon eritystä mahalaukussa. Betaiinihydrokloridin avulla voidaan puolestaan happamoittaa mahalaukun sisältöä.

Betaiinihydrokloridia ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön ja tärkeää on löytää syy sille, miksi suolahappoa ei erity riittävästi. Tavoitteena on saada mahalaukun happamuus palautumaan optimaaliselle tasolle. Betaiinihydrokloridia ei saa koskaan ottaa tyhjään vatsaan ja sitä ei saa käyttää seuraavissa tilanteissa

-jos käyttää hapon eritystä vähentävää tai estävää lääkitystä

-tulehduskipulääkekuurin yhteydessä

-mahalaukun tai pohjukaissuolen haavauma, mahakatarri, ruokatorven tulehdus, refluksitauti.

Ruoansulatusta voi tukea myös aterian yhteydessä otettavalla maitohappoisella heralla.

Lisäksi on tärkeää rauhoittaa ruokailuhetki ja pureskella ruoka huolellisesti. Proteiinin lähteinä ei tällaisessa tilanteessa kannata syödä punaista lihaa vaan suosia helpommin sulavia proteiinin lähteitä. Kaikki mahalaukun limakalvon kuntoa heikentävät tekijät tulisi karsia pois / vähentää, kuten esimerkiksi alkoholi, tupakointi, runsas kahvittelu, paistetut ja käristetyt ruoat. Alkuvaiheessa ruoka voi olla helpommin sulavassa muodossa, kuten erilaiset marjapirtelöt, keitot, puurot, kasviksetkin kypsennettynä. Laadukkaat rasvan lähteet ovat tärkeitä myös limakalvoille ja tarvittaessa niitä voidaan käyttää ravintolisinäkin. Nestemäinen piihappogeeli ja aloe vera -mehu ovat hyödyllisiä limakalvoille.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi