Ruoansulatuskanavan oireiden taustalla olevia tekijöitä – Ruoka-aineiden yhdistelysääntö 

Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.

Ongelmat ruoansulatuksessa

Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet  saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Ruoka-aineiden yhdistelysääntö 

Vatsa- ja suolisto-ongelmista kärsivä voi hyötyä myös ns. yhdistelysäännöstä: hyvin proteiinipitoiset ja tärkkelyspitoiset ruoka-aineet syödään eri aterioilla. Eli pihvin kanssa ei syödä perunaa, pastaa tai riisiä vaan kasviksia. Lisäksi hedelmät ja marjat on hyvä nauttia erillisenä ateriana, koska pääaterian yhteydessä ne voivat aiheuttaa helposti käymistä ja ruoansulatusvaivoja.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi