Ruoansulatusta kunnioittava ruoanvalmistus

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Keitä, hauduta, höyrytä ja kypsennä uunissa. Hylkää maksakuurin ajaksi kokonaan paistaminen ja käristäminen, jotta maksa pääsee mahdollisimman vähällä käsitellessään rasvoja. Kuumennettu ja varsinkin pannulla ruskistuva rasva muuttuu haitalliseksi ja huonosti sulavaksi. Pannulla myös kalan ja kylmäpuristettujen öljyjen arvokkaat rasvahapot ja antioksidantit tuhoutuvat. Lisää öljy ruokaan vasta lautasella, jos haluat tarjota maksalle parasta.

Avokadon ja laadukkaiden, tuoreiden siemenien, manteleiden ja pähkinöiden käyttö tuo ruokaan hyvää kuumentamatonta rasvaa. Rasvan kerta-annosta kannattaa rajoittaa, jos maksan työ kaipaa helpotusta. Samalla aterialla ei esimerkiksi rasvaa 20 % sisältävän avokadon kanssa nautita muuta rasvaista kuten öljyä tai pähkinöitä, joiden koostumuksesta 50−70 % muodostuu rasvasta. Isosta avokadostakin on ehkä parasta käyttää vain puolikas, pienen voi syödä kerralla. Rasvaa tulee kyllä tarpeeksi, kun sitä sisältyy joka ateriaan. Maksaa hoidettaessa on huomioitava, että vaikka terve maksa terveessä kehossa sietääkin hyvin rasvaa, se hajoaa ja imeytyy paremmin, kun kerralla nautitaan vain pieni annos. Jos paino pyrkii putoamaan kuurin aikana liikaa tai jos nälkä vaivaa, rasvaa lisätään.

tm_s247_72_77Anna ruoalle hyvä maku aidoilla mausteilla, jotka samalla toimivat ruoansulatuksen tehostajina ja immuniteetin vahvistajina. Oregano, timjami, meirami, korianteri, persilja, salvia, rakuuna, kynteli, kumina, inkivääri, valkosipuli – kaikki tehoavat. Curry antaa monivivahteisen aromin, joka perustuu sen sisältämään maustevalikoimaan. Keltainen väri syntyy aina kurkumasta, jota kannattaa käyttää erikseenkin sen hiljaista tulehdusta sammuttavan vaikutuksen takia. Kohtuus kuitenkin mausteiden käytössäkin, sillä esimerkiksi kurkuman, inkiväärin tai valkosipulin jatkuva käyttö saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä.

Valitse maustehyllystäkin luomua, sillä tavanomaisia mausteita saatetaan säteilyttää, jolloin terveyttä edistävät vaikutukset häviävät.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti