Solun toimivan puolustuksen vahvistaminen

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).

N-Asetyylikysteiini helpottaa yskimistä

asetyylikysteiiniPerinteisten lääkehoitojen tavoitteena tulehdustiloihin liittyvän yskän hoidossa on keuhkoputkien kouristustilan laukaisu, tautia aiheuttavien ja pahentavien mikrobien antibioottilääkitys, liman irrotuksen tehostaminen, liman sitkeyden vähentäminen ja keuhkoputkitulehduksen hillitseminen.

Asetyylikysteiiniä käytetään limaa irrottavana lääkkeenä. Asetyylikysteiinin kemiallinen nimi on N-asetyyli-L-kysteiini (N-acetyl L-cysteine, NAC). Tätä aminohappoa syntyy elimistölle sopivien bakteerien käynnistämässä hiivakäymisprosessissa.

Hengitysteiden limakalvoja voidaan suojata tehokkaasti N-asetyylikysteiinillä, jota on käytetty myös perinteisesti lääketieteessä tehokkaana limanirrottajana. Biologisessa lääketieteessä se tunnetaan hengitysteiden limakalvojen antioksidanttivalmisteena, jota on usein syytä käyttää pitkäaikaisesti myös silloin, kun hengitysteissä ei ole limaisuutta.

Perinteisesti asetyylikysteiinillä on hoidettu seuraavia sairauksia:
krooninen keuhkoputkitulehdus, keuhkoastma, sitkeät ja limaiset yskökset sekä lapsilla sitkeän liman aiheuttamat keuhkoputki- ja keuhkotulehdukset. Se on lisäksi käyttökelpoinen vastalääke maksalle vaarallisen parasetamolia sisältävän särkylääkkeen yliannostuksen estossa ja hoidossa.

Suun kautta annettuna N-asetyylikysteiini imeytyy nopeasti. Huippupitoisuus plasmassa saavutetaan 2–3 tunnin kuluttua. Asetyylikysteiini erittyy hitaasti ja pysyy keuhkoissa aktiivisessa muodossa vähintään 5 tuntia kerta-annoksen jälkeen.

Jotta elimistö pystyy muuntamaan melatoniinia (”pimeähormonia”) kysteiiniksi, tarvitaan B6-, B12– ja foolihappovitamiineja. Tämä elimistön sisäsyntyinen kysteiinin tuotanto voi toimia terveillä ihmisillä, mutta kroonisissa sairauksissa tarvitaan lääkintää. Se toteutuu parhaiten antamalla ravintolisänä NAC:ia eli N-asetyyli-L-kysteiiniä. Vaikeissa sairauksissa tarvittava annos voi olla jopa 1 000 mg kolmesti päivässä kuukauden ajan. Annostelu on yksilöllistä. Suositeltu annostus on aikuisilla 300–600 mg 1–3 kertaa päivässä. Yli 2-vuotiaille lapsille annostus on 150–200 mg 1–2 kertaa päivässä.

Kysteiini on eräs parhaimpia vapaiden radikaalien ”sieppareita”. Parhaiten se tehoaa seleenin ja E-vitamiinin kanssa yhdessä. Kysteiinivarastot vähenevät sairauksissa, joihin liittyy heikentynyttä immuniteettia. Kysteiinillä on tärkeä tehtävä myös valkosolujen toiminnassa.

Asetyylikysteiini irrottaa sekä limaisia että limaismärkäisiä ysköksiä. Liman sitkeys vähenee ja määrä lisääntyy, mikä helpottaa yskimistä. Kroonisissa keuhkoputkitulehduksissa asetyylikysteiini voi vähentää pahenemisvaiheiden määrää.

Kenelle NAC ei sovi?

Asetyylikysteiinin sivuvaikutukset ovat harvinaisia, mutta niitäkin esiintyy, jos käytetään korkeita annoksia. NAC-valmiste saattaa ärsyttää mahasuolikanavaa aiheuttaen pahoinvointia, oksentelua tai ripulia.

Diabeetikon tulee olla varovainen asetyylikysteiinin käytössä. Se voi mahdollisesti vähentää insuliinin tuotantoa. Potilailla, joilla on harvinainen geneettinen sairaus, kystiinuria, NAC:n käyttö voi lisätä munuaiskivien muodostusta. Asetyylikysteiinin käyttöä ei suositella raskauden aikana muutoin kuin erityisen selvissä hoitoaiheissa.


Asetyylikysteiinihoito auttaa elohopeamyrkytyksessä?

Koe-eläintutkimuksissa rotilla on selvitetty kaasuuntuneen elohopean vaikutuksia hengitysteissä. Elohopeahöyryn aiheuttama vaurio tuli merkittäväksi kahden tunnin aikana. Puolet koe-eläimistä kuoli kahdessa viikossa. Asetyylikysteiinihoito lisäsi eloonjäämisaikaa, ja rottia jäi enemmän eloon. Niillä rotilla, jotka eivät saaneet asetyylikysteiiniä, keuhkojen superoksididismutaasipitoisuus (antioksidanttientsyymi SOD) laski. Asetyylikysteiini-ryhmässä elohopeatasot laskivat veressä ja keuhkoissa.

Amalgaamipaikkojen elohopea alkaa höyrystyä jo huoneen lämpötilassa, mutta suun lämpötilassa elohopean höyrystyminen on jo noin 3-kertaista. Suuri osa amalgaamipaikoista irtoavasta elohopeasta poistuu höyrystymällä suuilmaan. Suuonteloon kaasuuntuva elohopea kulkeutuu sisäänhengityksen kautta noin 80 %:sti keuhkorakkuloihin, joista se imeytyy esteettä verenkiertoon. Vain noin 20 % suuilman elohopeasta poistuu uloshengityksen kautta.


Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola