Spesifinen syövän immunoterapia

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirjasta

(Tämä osa  kirjasta on lainaus Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta luvusta Syöpäsairaudet, kirjasta Terveen elämän salaisuudet osa 4 (WSOY 1989).)

Spesifinen syövän immunoterapia

Spesifisellä immunoterapialla tarkoitetaan hoitomenetelmää, jossa potilaan omaa kasvainkudosta käytetään antigeenina herättämään elimistön vastustuskyky. Lääketieteellinen kirjallisuus tuntee kolme eri menetelmää, joilla potilaan omasta kasvaimesta on muodostettu syöpärokote. Eräässä menetelmässä kasvainsolut käsitellään säteilyllä. Säteilyn hajottamia solunosasia ruiskutetaan potilaaseen. Toisessa menetelmässä kasvainsolut käsitellään neuramidaasi-nimisellä entsyymillä. Suomessa on Thomas Tallbergin* tutkimusten tuloksena kehitetty kolmas menetelmä, joka on näistä mielenkiintoisin ja johon on kiinnitetty kansainvälistäkin huomiota.

*Lääketieteen ja kirurgian tohtori Thomas Tallberg 1934−2014.

Suomalainen syöpätutkija, immunologian dosentti Thomas Tallberg kehitti Helsingissä 1970-luvun alussa uuden menetelmän, jolla potilaan omasta kasvaimesta valmistetaan hänelle sopiva rokote. Rokotetta varten tarvitaan vähintään 10 g kasvainta. Rokote voidaan tehdä kasvaimesta tai myös etäpesäkkeestä. Tämä syöpärokote on biologinen tuote, jolla ei ole merkittäviä sivuvaikutuksia. Siltä puuttuu enhancement-ilmiö eli kasvun villiinnyttäminen. Saman syöpälajin solurakenteet saattavat vaihdella. Sen vuoksi syövän uusiutuessa myös uudesta kasvaimesta valmistetaan rokote.

Immunoterapiaa tukihoidon ”suojassa”

Dosentti Tallberg aloitti 1970 Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa hoitokokeet koe-eläintutkimuksen jälkeen myös ihmisillä. Immunologina hän jo silloin tiesi, että syöpäpotilaiden immuunivaste oli tavallista heikompi. Hän tiesi jo silloin, että heikentynyttä immuniteettia voidaan merkitsevästi parantaa antamalla immuunijärjestelmän toiminnalle välttämättömiä vitamiineja ja hivenaineita tehokkaasti vaikuttavina annoksina. Tallberg nimitti tätä hoitoa tukihoidoksi. Aivan ensimmäisissä potilaissa todettiin yleiskunnon nopean paranemisen lisäksi immunologisten reaktioiden korjaantuminen. Vaikka ensimmäisiksi koepotilaiksi oli valittu huonoennusteisia loppuvaiheen potilaita, tukihoito ja spesifinen rokote tehosivat poikkeuksellisen hyvin. Useiden potilaiden röntgenkuvissa todetut etäpesäkkeet hävisivät. Hyvä hoitotulos ei ollut sattuma vaan toistui niin usein, että tutkijaryhmä vakuuttui sekä spesifisen rokotteen että tukihoidon merkityksestä.

Koska spesifinen rokote toimi hyvin ja oli valmis, Tallbergin tutkimusten painopiste kohdistui vitamiinien, hivenaineiden ja muiden ravintotekijöiden ja immunologisten toimintojen välisten yhteyksien tutkimiseen. Tässä vaiheessa oli lääketieteellisessä maailmassa tiedostettu seleenin biologinen merkitys. Tutkimukset olivat osoittaneet, että seleeni esti monella eri mekanismilla syövän kasvua.

Dosentti Tallbergin tutkimus on edennyt runsaan 15 vuoden aikana merkittäviin saavutuksiin monista vaikeuksista huolimatta. Yleisessä syöpähoidossa hoitoperiaatteet olivat vastakkaisia: syöpäsoluja pyrittiin tuhoamaan solumyrkyillä ja säteillä. Usko niihin oli niin vahva, että täysin päinvastainen ajattelu herätti pelkästään vastustusta, vaikka toistuvasti parempien hoitotulosten olisi tullut herättää johtavien syöpälääkäreiden mielenkiinto.

Thomas Tallbergin muistokirjoituksesta vuonna 2014

”− − Tallbergin keskeinen aikaansaannos oli bioimmunoterapiassa. Hän puolsi oppia, jonka mukaan syöpä ja muut autoimmuunisairaudet ovat puutostauteja ja ehdotti, että kehon puolustusmekanismit voidaan aktivoida syömällä oikeita rasvoja, aminohappoja sekä hivenaineita. − −

Tallbergin palava kiinnostus luoda uutta soi lisäelinvuosia monelle niin sanotulle toivottomalle tapaukselle ja antoi toivoa sadoille syöpäpotilaille tilanteissa, joissa perinteiset hoidot olivat tulleet tiensä päähän. − − Myöhempinä vuosina Tallbergin teesit saivat arvostusta ulkomailla maissa, jotka suhtautuivat avomielisemmin kokonaisvaltaiselle terveysnäkemykselle.”

HS 11.7.2014 (Kuolleet-palsta)

Haluatko lukea koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Tilaa erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirja TÄNÄÄN markkinoiden edullisimpaan hintaan -20 % alennuksella!

Tilaa kirja edullisesti tästä>>

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola