Triterpeenit ovat steroleja tai toisin sanoen lipidejä. Sana ”terpeeni” juontaa juurensa latinasta (terebinthina) ja tarkoittaa pihkaa tai hartsia. Yleisessä tasolla sterolit vaikuttavat positiivisesti sydämen toimintaan ja nämä yhdisteet auttavat kehoa laimentamaan paksua verta ja parantamaan veren virtausta. Pakurin kohdalla vahamaiset yhdisteet ovat suurikokoisia ja erittäin kompleksisia molekyylejä. Pakurin triterpeeneistä tutkituimpia ovat betuliini, betuliinihappo, lanosteroli, inotodioli ja lupeoli. Eräässä analyysissä villin pakurin steroleista 45% oli lanosterolia, 25% inotodiolia, joiden lisäksi tutkijat tunnistivat pakurista 10 muuta sterolia. Koska molekyylit ovat suurikokoisia ja niiden imeytyminen on usein heikkoa, tehostaa rasvaliukoisten yhdisteiden tai etenkin kolesterolin nauttiminen samaan aikaan todennäköisesti näiden yhdisteiden imeytymistä.
Fungaaliset lanostaanit (lanostaani-tyypin triterpeenit) dominoivat pitkälti pakurikasvannaisen oranssinkeltaista sisäosaa. Vaikka näillä yhdisteillä onkin todettu vahvasti sytotoksisia vaikutuksia pääasiassa karsinoomasoluja vastaan, ovat ne kuitenkin vielä tehokkaampia antibakteerisilta ja antifungaalisilta ominaisuuksiltaan. Lanosteroli on kaikkien pakurin triterpenoidien pohja-subtraatti, jolla itsessään on voimakkaita antiviraalisia vaikutuksia. Lanosterolin pitoisuus viljellyssä pakurikäävässä on 11 kertaa pienempi kuin villissä pakurissa.
Inotodioli on yksi pakurin sisältämä triterpeeni, joka toimii osaltaan liuoittamalla solukalvoja, jonka johdosta solujen aineenvaihdunta paranee. Tämä on myrkkyä syöpäsoluille, joiden aineenvaihdunta on häiriintynyt. Toisaalta inotodioli on voimakas molekyylisen hapen lähde, mikä on osaltaan tehokas väline syöpäsolujen tuhoamiseen.
Osa pakurin triterpeeneistä tunnetaan saponiineina tai saponiini glykosideinä. Yhdisteet emulgoivat eli liuottavat tietyntyyppisiä rasvoja. Saponiinejä kuvataan usein saippuan kaltaisiksi ”yhdisteiden pehmentimiksi”. Pakurista valmistetut kuumavesiuutteet todennäköisesti emulgoivat steroleja ja saponiini glykosidejä paremmin imeytyvään muotoon. Pakuri sisältää saponiineja (glykosideja) niiden triterpenoidaalisessa muodossa. Nämä uniikit triterpeenit sisältävät kolme terpeenistä yksikköä, jotka ovat kiinnittyneitä erityyppisiin sokeriyhdisteihin muodostaen saippuamaisia molekyylejä, missä molekyylien toinen puoli (sokeri) kykenee kiinnittymään veteen ja toinen puoli molekyylistä (triterpeeni) kykenee kiinnittymään rasvaan/öljyyn. Tutkimukset osoittavat, että tämän tyyppisillä saponiineilla on adaptogeenisia (tasapainoa ja sopeutumiskykyä tukevia) ominaisuuksia: ne parantavat immuniteettia, laskevat LDL kolesterolia ja omaavat mm. tulehduksia hillitseviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja