Suolen umpipussitauti

Matka kohti hyvinvointia alkaa ihan perusasioista, kuten säännöllinen ateriarytmi ja aterioiden tasapainoinen koostaminen. On tärkeää lisäksi rauhoittaa ruokailuhetki ja pureskella ruoka erittäin huolellisesti. Näin syödään helpommin myös juuri sopiva määrä ruokaa. Jo näin merkityksettömältäkin tuntuvalla asialla on suuri vaikutus ruoansulatukselle. Lisäksi veden riittävä juominen on tärkeää. Myös riittävä rentoutuminen ja mielen rauhoittaminen ovat tärkeitä tekijöitä niin ruoansulatukselle, suoliston limakalvolle kuin suoliston bakteerikannalle. Näihin asioihin tulee kiinnittää huomiota jokaisen suoliston sairauden kohdalla.

Suolen umpipussitauti

Suolen umpipussitaudissa eli divertikuloosissa paksusuolen seinämään on syntynyt pullistumia eli divertikkeleitä. Kun divertikkeleitä on jopa kymmeniä, puhutaan divertikuloosista. Yli 80-vuotiailla arvioidaan lähes kaikilla olevan divertikkeleitä. Suolen umpipussitauti on jo niin yleinen, että sitä pidetään nykyään jopa ”normaalina” ilmiönä.

Divertikkelit syntyvät vähitellen vuosien myötä. Taustalla on usein länsimainen teollisesti prosessoitu, vähäkuituinen ruokavalio, ummetus ja ylipaino. Kun suolen sisällä liikkuva massa on kuivaa ja vaikeammin liikkuvaa, suoliston seinämän lihakset joutuvat lujille ja suolen sisäinen paine kasvaa, jolloin suoliston seinämän heikoin kohta antaa periksi. Divertikkelien parasta ennaltaehkäisyä onkin huolehtia säännöllisestä suoliston toiminnasta.

Divertikkelit ovat usein täysin oireettomia eli niitä omaava henkilö ei välttämättä tiedä niiden olemassaolosta mitään. Jos divertikkeleitä on paljon ja erityisesti, kun niitä on suoliston vasemmalla puolella, voi henkilöllä esiintyä ärtyvän suolen oireyhtymä kaltaisia oireita.

Jos divertikkeli tulehtuu (=divertikuliitti), tällöin esiintyy mm. voimakastakin alavatsan kipua, pahoinvointia, kuumetta ja jopa oksentelua. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää lähteä välittömästi hoitoon ja lääkärin tutkimuksissa selviää tarkemmin oireiden syy. Jos tulehduksia esiintyy jatkuvammin, voi edessä olla umpipusseja sisältävän suolen osan poistaminen leikkauksella.

Divertikkelit eivät palaudu, mutta mahdollista tulehdusta ja muita lisäsairauksia voidaan ennaltaehkäistä ravintokuitua sisältävällä ruokavaliolla, liikunnalla ja kaikilla niillä tekijöillä, joista on kerrottu ummetuksen yhteydessä.

-Riittävästi ravintokuitua sisältävää ravintoa. Luonnolliset rasvan lähteet ovat  tärkeitä,  sillä rasvahapot ovat tärkeä osa limakalvojen hyvinvointia ja niiden avulla voidaan säädellä myös elimistön tulehdusreaktioita. Vältetään / vähennetään sokerin ja valkojauhotuotteiden, sekä prosessoitujen elintarvikkeiden käyttöä. Juodaan riittävästi vettä. Erittäin huolellinen pureskelu on tärkeää, jotta umpipussiin ei päädy sulamatonta ruokaa.

-Rasvoja on suositeltavaa ottaa myös ravintolisänä ja voi käyttää kalaöljyä sekä tyrniöljyä ja pellavansiemenöljyä vaihdellen. Mustaherukan siemenöljy on myös eräs vaihtoehto.

-Probiooteista voi olla hyötyä ja erityisesti, jos taustalla on ollut ummetusta. Ne voivat jopa ehkäistä divertikuliitin uusiutumista.

-Kuitulisät ovat tärkeitä ja voi käyttää mm. eri kuitujen seoksia, akaasiakuitua, psylliumkuitua.

-Aloe vera –mehulla on myös tulehdusta vaimentava vaikutus.

-Divertikuliitin yhteydessä rauhoitusruokavalio eli keittoja, soseita, puuroja, pirtelöitä.  Siemeniä ei saa syödä sellaisenaan. Kasvikset kuumennettuna ja soseutettuna. Linssit soseutettuna. Avokado ja kylmäpuristettuja öljyjä. Viljat puuroina ja voivat alkuun olla jopa gluteenittomia. Kaura usein sopii. Kuitulisänä vain psyllium.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi