Superoksididismutaasi (SOD)

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Pakuri sisältää 25–50 kertaa enemmän superoksididismutaasia kuin mikään muu lääkinnällinen sieni. SOD on kiistatta yksi kehomme tärkeimmistä antioksidanttina toimivista entsyymeistä. Superoksididismutaasi auttaa neutraloimaan ja poistamaan haitallisia vapaita radikaaleja, jotka vaurioittavat kudoksiamme ja toimivat taustavaikuttajina lukuisten kroonisten tulehdussairauksien taustalla. Tarvitsemme oikeassa suhteessa kuparia, sinkkiä, mangaania, nikkeliä ja rautaa aktivoidaksemme SOD:n toimintaa. Superoksididismutaasin ensimmäisenä määritelleen biokemistin, Joe McCordin mukaan yksi ainut SOD-molekyyli voi reagoida miljoonan vapaan radikaalin kanssa joka sekunti.

SOD-tasot laskevat kehossa ikääntymisen myötä heikomman synteesin vuoksi 25 ikävuoden jälkeen. SOD:in kaltaiset endogeeniset (kehon sisäeritteiset) antioksidantit ovat aina lähtökohtaisesti selkeästi ruoasta saatavia antioksidantteja tehokkaampia. SOD -tasot vaihtelevat ihmisten genetiikasta riippuen jopa 50 %. Vapaat happiradikaalit (O2-) aiheuttavat haitallista depolymerisaatiota kehossa. Tämä tarkoittaa pohjimmiltaan, että ihmiskehon solujen normaalit rakenteelliset sidokset muuttuvat tai jopa tuhoutuvat. SOD ja muut antioksidantit ehkäisevät tehokkaasti vapaiden happiradikaalien haitallisia vaikutuksia.

Roy Cutler tutki vuonna 1984 eri eläinten kudosten SOD-pitoisuuksia ja löysi yhteyden korkeiden SOD-tasojen ja eläinten pitkän eliniän välillä. Ihmisillä on kaikista nisäkkäistä korkeimmat pitoisuudet superoksididismutaasia ja toisaalta pisin elinikä. Simpansseilla on puolet ihmisillä esiintyvästä SOD:n määrästä ja toisaalta puolet lyhyempi elinikä. Lisäksi merikilpikonnilla on elimistössään kaikista eniten SOD:ia ja pisin elinikä kaikista eläimistä. Monet tutkijat uskovat näiden voimakkaiden antioksidanttien linkittyvän elimistön kykyyn pitää yllä tervettä aineenvaihduntaa pidempään.

Dove Health Alliance / Brunswick Labs (9/2005) toteuttamassa analyysissä alkoholiuutteesta testatun SOD:n määrä oli pakuriuutteessa (Inonotus obliquus): 3 781 k-yksikkö-eq/litra. Verrattuna muilla lääkinnällisillä sienillä suoritettuihin kokeisiin, arvo on erittäin korkea (esim. Ophiocordyceps sinensis: 81, Gifola frondosa 85, Ganoderma lucidum 23, Agaricus 24). Toisessa tutkimuksessa lakkakääpä (Ganoderma lucidum) ja koppelokääpä (Grifola frondosa) saivat arvoiksi 4 200 entsyymiyksikköä / 3 grammaa (tyypillinen annostus). Pakurista mitattu arvo oli 105 000, joka on noin 24 kertaa korkeampi kuin muiden lääkinnällisten sienten. Pakurin lisäksi hyviä lähteitä SOD:lle ovat muut lääkinnälliset sienet, vihreät herneet, kaali, tummat vihreät vihannekset, ravintohiiva, vehnänoras, raaka maksa, sydän ja vehnänalkio.

pakuri_sisaltaa_runsaasti_sod-entsyymia

Superoksididismutaasi (SOD) esiintyy luonnossa yleensä kiinnittyneinä eri mineraaleihin.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja