Suomalaisessa kansanlääkinnässä syövän hoitoon tai tukihoitoon on käytetty monenlaisia rohdoksia ja hoitomuotoja. Osa näistä on vuosisatojen saatossa koettu pitkässä juoksussa heikommin toimiviksi, kun taas osa on säilyttänyt asemansa aina näihin päiviin saakka.
Pakurin lisäksi selkeästi eniten historiaa ja käyttökokemuksia luontaisina ”syöpälääkkeinä” on koivuntuhkalla ja männyn kuorikerroksista uutetulla juomalla. Mitä enemmän olen itse vuosien varrella tutustunut Suomen kansanlääkintään, sitä enemmän koivun merkitys kokonaisvaltaisesti terveyttä luovana rohdoskasvina on korostunut. Jokainen suomalainen tietää koivuvastan virvoittavat ominaisuudet saunoessa ja moni on juonut keväisin raikasta mahlaa, joka virvoittaa ja elävöittää hetkessä koko elimistön.
Huomattavan harva kuitenkaan ymmärtää esimerkiksi koivuntuhkan lääkinnällistä roolia kulttuurihistoriassamme. Harva myöskään ymmärtää keväällä valoa kohti puskevien silmujen käsittämättömän korkean C-vitamiinipitoisuuden tai koivun lehtien pihkan lääkinnällisen arvon. Toisaalta eri koivulajikkeiden suhteen Suomi on uniikissa asemassa, sillä pohjoisen vaivaiskoivut omaavat huomattavan erilaisia ravinteellisia ja lääkinnällisiä ominaisuuksia verrattuna muihin koivulajikkeisiin.
”Vaka vanha Väinämöinen teetti kirvehen terävän. Siitä kaatoi kasken suuren, mahottoman maan alisti.
Kaikki sorti puut soreat; yhen jätti koivahaisen lintujen leposijaksi, käkösen kukuntapuuksi.”
– Elias Lönnrot, Kalevala (1835)
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja