Syömisen hallinta

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

syömisen_hallintaOngelmaa ei voi ratkaista, jos ei tunnista ja tunnusta sen olemassaoloa. Ihminen on taitava ja taipuvainen pettämään itseään. Hän voi sulkea silmät tosiasioilta, joita ei suostu kohtaamaan ja joihin tarttuminen vaatisi ponnistelua ja mukavuusalueen ylittämistä. Osalle ihmisistä syömisen hallinta ei tuota mitään vaikeuksia. Miksi syömistä ei pysty lopettamaan lautasen tyhjennyttyä tai miksi kaapissa olevaa keksipakettia ei saa mielestä ennen kuin se tyhjenee? Silti kenen tahansa syömistottumuksiin voi kuulua jotain ongelmallista. Kuka tahansa saattaa joskus kohdata haasteen syömisen suhteen ja joutua muuttamaan tapojaan, joiden terveellisyydestä on saattanut olla jopa ylpeä. Kaikilla on myös heikko kohtansa, joka liittyy oman luonteen hallintaan. Se voi liittyä alkoholin käyttöön tai herkutteluun tai vaikkapa ylimielisyyteen, aggressiivisuuteen tai laiskuuteen. Juomisensa ja syömisensä hallitsevan ihmisen oppiläksyt eivät liity ruokaan, mutta hänellä ei ole syytä väheksyä kanssaihmistä, jonka elämän haasteet koskevat syömistä.

Syömisenhallinta ei ollut ongelma ennen jääkaappeja, pikaruokia ja istuvaa elämäntyyliä. Nälkä saattoi vallita ruoan puutteen takia, mutta maksaa rasittava, lihottava syöminen oli harvinaista. Syöminen liittyi nälän tyydyttämiseen, ja sitä varten kuorittiin kellarista haetut perunat ja porkkanat, jotka keitettiin kalan tai lihan kanssa, kun ensin oli sytytetty hellan pesään tuli. Prosessi oli tarpeeksi hankala estääkseen hetken mielijohteesta syntyvän napostelun. Tuon ajan ruokavalikoima ei aina ollut monipuolinen ja ihanteellinen, mutta ei myöskään johdattanut liikasyöntiin ja syömishäiriöihin. Jokaiseen aikaan kuuluvat omat ongelmansa. Ei nyt ole sen enempää heikkoluonteisia ihmisiä kuin ennen lihavuusepidemiaa. Yhtä hyvin voisimme sanoa, että Afrikan nälkää näkevissä maissa on merkillisen paljon anorektikkoja. Pienten lasten lihavuus länsimaissa kertoo, että on kysymys muusta kuin itsekurista. Hyvinvointimaissa on liian helppoa, halpaa ja houkuttelevaa ostaa sipsejä, naksuja, keksejä ja makkaroita, jotka kertyvät vyötärölle, kun istuen vietetyn työpäivän jälkeen istutaan väsyneinä tv:n ääreen. On liian helppoa käväistä mainoskatkolla noutamassa näitä syömishimon herättäjiä, joiden koukuttavat, aivokemiaan vaikuttavat nopeat hiilihydraatit, haitalliset rasvat, liialliset suolat ja runsaat kalorit muuttuvat maksaa rasittaviksi myrkyiksi.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti