Syövän immuunipuolustus

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirjasta

(Tämä osa  kirjasta on lainaus Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta luvusta Syöpäsairaudet, kirjasta Terveen elämän salaisuudet osa 4 (WSOY 1989).)

Syövän immuunipuolustus

Elimistöömme on kehittynyt monimutkainen ja tehokas puolustusjärjestelmä, joka torjuu elimistöön tunkeutuvia taudinaiheuttajia kuten erilaisia pieneliöitä: viruksia, bakteereja ja sieniä. Tätä vastustuskykyä kutsutaan immuunijärjestelmäksi. Elimistössämme syntyy lähes jatkuvasti syöpäsoluja, joita elimistömme immuunijärjestelmä tuhoaa kuten muitakin tunkeutujia. Immuunijärjestelmä voidaan käsittää kehon puolustuslaitokseksi, jolla on useita eri aselajeja. Useimpia niistä elimistö käyttää, kun se torjuu syöpää. Immunologisten mekanismien mahdollisimman onnistunut yhteistoiminta muodostaa elimistön puolustusvoimat, jotka voivat tehokkaasti poistaa elimistöön kertynyttä syöpää.

Ihmisen immuunivasteessa erotetaan kaksi eri järjestelmää: spesifinen ja epäspesifinen immuniteetti. Spesifisestä eli erikoistuneesta immuniteetista huolehtivia valkosoluja sanotaan lymfosyyteiksi eli imusoluiksi. Epäspesifinen immuniteetti tarkoittaa sekä veren että kudosten monia valkosoluja.

Luonnollisesti tappajasolut, jotka välittävät epäspesifistä immuniteettia, pystyvät estämään veriteissä tapahtuvaa etäpesäkkeiden muodostusta, koska tappajasolut pystyvät tuhoamaan syöpäsolut verenkierrosta. Erilaisissa koeolosuhteissa on todettu, että jos etäpesäkkeet ovat ehtineet kehittyä, ei sen jälkeen annetuilla tehokkailla tappajasoluilla ole enää vaikutusta syövän kulkuun.

Vitamiinien ja hivenaineiden vaikutusta tappajasolutoimintaan on toistaiseksi tutkittu vain vähän. Edellä jo todettiin A-vitamiinin aktivoiva vaikutus, mutta vitamiineista myös pyridoksiini, syanokobolamiini (B12-vitamiini), foolihappo ja E-vitamiini aktivoivat tappajasoluja. Hivenaineista ainakin sinkki, rauta ja seleeni vaikuttavat tappajasolujen toimintaan. Hyvin todennäköistä on, että nämä ravintotekijät ovat keskeisessä asemassa tappajasolujen syöpäpuolustuksessa.

Haluatko lukea koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Tilaa erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirja TÄNÄÄN markkinoiden edullisimpaan hintaan -20 % alennuksella!

Tilaa kirja edullisesti tästä>>

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola