Syövän synty ja syöpägeenit

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirjasta

(Tämä osa kirjassa on lainaus Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta luvusta Syöpäsairaudet, kirjasta Terveen elämän salaisuudet osa 4 (WSOY 1989).)

Syövän synty ja syöpägeenit

Monet syöpää synnyttävät tekijät (säteily, karsinogeeniset kemikaalit, virukset jne.) muuttavat solun geeniainesta pysyvällä tavalla siten, että solun jakautuminen ja erilaistuminen häiriintyvät. Solukko on tällöin muuttunut ja tullut ”kuolemattomaksi”. Tämä on syövän kehityksen alkuvaihe eli initiaatio.

Kun syöpäsolu on syntynyt, siinä ei tapahdu enää sellaisia muutoksia, jotka muuttaisivat sen takaisin normaaliksi soluksi. Niinpä syövän initiaatiota pidetään palautumattomana tapahtumana. Initioitunut solulinja saattaa muodostaa useita solusukupolvia, joissa muutokset säilyvät sellaisinaan. Vasta pitkänkin viivästymän jälkeen initioituneet solut alkavat sekä ulkoisten että sisäisten edistävien tekijöiden vaikutuksesta kasvaa, jolloin on tultu syövän kasvun toiseen vaiheeseen, promootioon. Kasvua edistäviä tekijöitä voivat olla esimerkiksi uudet mutaatiot, epigeneettiset tekijät, syöpägeeniaktivaatiot, virusinfektiot ja immuunijärjestelmän häiriintymiset.

Haluatko lukea koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Tilaa erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirja TÄNÄÄN markkinoiden edullisimpaan hintaan -20 % alennuksella!

Tilaa kirja edullisesti tästä>>