Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.
Kuivattaminen auringossa
Pakuri kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan kuivattaa auringossa. Kasvannaisen vaalea sisäosa käännetään kohti aurinkoa, jolloin pakuri tiivistää mahdollisimman paljon D2-vitamiinia.
Pakuri sisältää ergosterolia, D2-vitamiinin esiastetta, joka muuttuu auringon UVB:n vaikutuksesta ergokalsiferoliksi eli D2-vitamiiniksi. Sienet voivat moninkertaistaa D-vitamiinipitoisuutensa auringossa kuivattuina ja esimerkiksi siitakesienillä (Lentinula edodes) tehdyissä tutkimuksiassa sataan grammaan tuoreita sieniä tiivistyi 12 tunnin ”aurinkokylvyn” seurauksena yli 1 000 µg D2- vitamiinia. Sieniä kuivatettiin kokeen aikana kuusi tuntia auringossa kahtena peräkkäisenä päivänä. Kokeen alussa siitakesienten D2-vitamiinipitoisuus oli 2.5 µg/100 g ja kahden päivän jälkeen 1 150 µg/100 g. Tämä tarkoittaa, että sienten D-vitamiinipitoisuus lisääntyi 12 tunnin kuivatuksen aikana 46-kertaiseksi.
Sienet kehittävät D-vitamiinista D2-muotoa, joka ei nykytutkimuksen valossa ole elimistöllemme yhtä hyödyllinen kuin D3-vitamiini, jota saadaan pääasiassa eläinten iholta (mm. lampaan villan lanoliini, sikojen iho, kalat). D2-vitamiini on silti äärimmäisen hyödyllinen ravinne, eikä sen merkitystä kannata väheksyä, vaikka D3-vitamiinia yleisesti pidetäänkin ”oikeana muotona”.
Kehomme entsyymit muuttavat kummankin D-vitamiinin muodon 25-hydroksivitamiini D:ksi (25(OH)D) ja edelleen aktiiviseksi 1,25-dihydroksyylivitamiini D:ksi (1,25(OH)2D) maksassa ja munuaisissamme. Tämä D-vitamiinin muoto kykenee kiinnittymään lukuisten kudostemme reseptoreihin ympäri kehoamme.
Keskeisin ero D2- ja D3-muotojen välillä on D3-vitamiinin kyky pysyä verenkierrossamme selkeästi D2-muotoa pidempään. D2- vitamiini säilyy verenkierrossamme yleensä päiviä, D3-vitamiini taas viikkoja.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan nyt -15% edullisemmin koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus tulee käyttöön.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja