Terve maksa on avain hyvinvointiin

”Maksan hoito on tärkeämpää kuin kaikki muu terveydenhoito yhteensä”, totesi Alfred Vogel aikoinaan. Funktionaalinen lääketiede käyttää yhtenä hoitokeinona maksan puhdistavan toiminnan, detoksifikaation, tehostamista. Kiinalainen lääketiede on samaa mieltä maksan suuresta merkityksestä. Niin minäkin, siksi kirjoitin juuri ilmestyneen kirjani ”Terve maksa, avain hyvinvointiin”. Maksan ongelmat ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan aikaisemmin ja hyvin erilaisia kuin 50 vuotta sitten.

Olet varmasti kuullut suoliston vaikutuksista hyvinvointiin. Tuskin olet myöskään välttynyt tiedolta ravinnon ja aivojen välisistä yhteyksistä ja kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisyydestä. Sydän- ja verisuonitaudit ja kolesterolit hallitsevat edelleen terveyskeskusteluja, ja tapetilla ovat myös luusto ja osteoporoosi, nivelvaivat, kakkostyypin diabetes, metabolinen oireyhtymä, masennus ja syöpä sekä ikuinen ongelma ylipaino.

Jokainen löytää tästä rikassisältöisestä, ilmeikkäästi kuvitetusta kirjasta jotain tärkeää itselleen!

Tässä esimakua kirjan sisällöstä:

maksakirjan_rollup_090915_85x200_cmyk_punJohdanto

Koskaan ei ole liian varhaista tai liian myöhäistä ennaltaehkäistä sairauksia.

Miksi maksan hyvinvointi kaipaa erityistä huomiota? Siksi, että maailmaan tarvitaan enemmän elinvoimaa, terveyttä, iloa ja rauhaa. Elinvoiman lähde maksa on hukkumassa rasvaan, stressiin ja kemikaaleihin. Suurin osa suomalaisista elää elämäänsä rasittavana seuralaisena selittämätön väsymys, ylipaino, aivosumu, yliherkkä suolisto, kakkostyypin diabetes tai metabolinen oireyhtymä. Elämä sujuu sisukkuuden ja lääkkeiden avulla, mutta tosiasiassa tarvitaan muutosta. Muutoksen keskeisimpiä kohteita on maksan terveyden kohentaminen. Maksan on oltava vahva, jotta ihminen voi hyvin, sillä niin mielen kuin kehon toiminnoissa kaiken takana on maksa.

Ylipainosta ja aineenvaihduntaan liittyvistä kansantaudeista on tullut normaalia elämää. Ne liittyvät elämäntapoihin, mutta niiden yleistyminen ei ole synnyttänyt muutosaaltoa. Elämän harmauskin tulee tavaksi, josta ei jaksa tai edes huomaa pyristellä eroon. On inhimillistä, että muutos syntyy vasta pakon edessä. Maksan rasvoittuminen ja muut maksaongelmat ovat tämä pakko, sillä elimistössä maksa vaikuttaa kaikkeen. Neljäsosalla suomalaisista on rasvamaksa ja kaikista maksoista löytyy ympäristömyrkkyjä, joten tämän elintärkeän elimen hyvinvoinnista huolehtiminen antaa aiheen elämäntapamuutosten vyöryyn.

Tarvitset maksan terveyden kohentamista erityisesti, jos sinulla on

 • kroonista väsymystä
 • ylipainoa
 • aivosumua
 • yliherkkä suolisto
 • kakkostyypin diabetes
 • metabolinen oireyhtymä
 • korkea kolesteroli
 • voimattomuutta
 • masennusta
 • toistuvia tulehduksia
 • vaihdevuosioireita
 • jatkuvaa stressiä
 • paljon lääkkeitä

Maksa on kehon suurin rauhanen, aineenvaihdunnan keskuspaikka ja toiminnoiltaan laaja-alaisinelin. Väsymys valtaa kehon ja mielen, jos maksa heikkenee. Maksan terveys ja toimintateho vaikuttavat immuniteettiin, verensokeri- ja rasvatasapainoon, ruoansulatukseen, lihasvoimaan ja aivotoimintaan. Kaikki veri kiertää jatkuvasti maksaan puhdistumaan ja terveet maksasolut poistavat aineenvaihdunnassa syntyviä jätteitä, mikrobeja ja ympäristön haitallisia aineita. Maksan ylikuormitus ja vaillinainen verenpuhdistus ovat monen sairauden ja selittämättömän väsymyksen, voimattomuuden ja pahanolon, jopa masennuksen taustalla. Suuri osa maapallon ihmisistä kärsii sairauksista ja oireista, jotka johtuvat elämäntapa- ja ympäristötekijöistä. Länsimainen lääketiede on usein ihmeissään näiden uusien oireiden kanssa, joihin ei löydy selitystä tai lääkitystä.

Maksan merkitykseen nähden sitä laiminlyödään pahoin. Terveydenhuoltoa työllistää verensokeri-, kolesteroli- ja verenpainearvojen saaminen sallittuihin lukemiin – yleensä lääkkeiden avulla. Allergiat, astma ja kakkostyypin diabetes lisääntyvät vauhdilla ja vaativat runsaasti terveydenhuollon voimavaroja. Painonhallintaan on vaikeaa löytää ratkaisua ja yleistyneen ylipainon seuraukset vaativat paljon huomiota, hoitoa ja lääkkeitä. Suolistohäiriöiden kanssa ollaan ymmällä, kun vaikeat tulehdukset yleistyvät. Muistihäiriöt leviävät nuorempiin ikäluokkiin ja muistisairauksien yleistyminen pelottaa. Syöpä kehittyy yhä useammalle jo epidemian tavoin. Mutta kuinka moni tietää, että tähän kaikkeen liittyy maksa, jonka hyvinvointiin kiinnitetään harvoin huomiota? Maksa säätelee kaikkien kehon solujen toimintaa ja koko kehon aineenvaihduntaa. Se vaikuttaa jokaisen edellä mainitun sairauden syntyyn, hoitoon ja paranemiseen.

Oireen tukahduttaminen lääkkeellä puuttumatta oireen aiheuttajaan on kuin homeisen seinän peittäminen maalilla. Ennemmin tai myöhemmin ongelma pulpahtaa esiin uudelleen, usein eri muodossa, ehkä paljon pahempana. Liiallisen ja vääränlaisen syömisen, liikunnan puutteen, stressin ja ylipainon aiheuttamat laboratorioarvojen nousut on vuosikausia lääkitty piiloon ja samalla annettu kuormittaville elämäntavoille ja ruokatarjonnalle mahdollisuus yleistyä tavalliseksi tavaksi elää.

Harva tulee ajatelleeksi omaa maksaansa, mutta saatat kuulua siihen neljännekseen suomalaisista, jolla on rasvamaksa. Maksavauriot yhdistetään alkoholismiin, mutta maksan ylirasitus ja sairaudet ovat hiipien lisääntyneet yleiseksi ongelmaksi. Maksa on kehon keskus, joka joutuu tämän päivän maailmassa koville. Vyötärölihavuus aiheuttaa alkoholia yleisemmin rasvamaksan, ja maksakirroosi kehittyy ylipainoisille ilman alkoholiakin. Krooniset ruoansulatusongelmat lääkitään happosalpaajilla, mutta ilman maksan tehokasta työskentelyä ruoansulatus ei onnistu. Tavalliset, runsaasti käytetyt lääkkeet kuten särkylääkkeet ja hormonivalmisteet rasittavat maksaa. Mitä enemmän turvaudutaan lääkkeisiin, sitä enemmän maksa rasittuu ja sitä enemmän syntyy uusia lääkitystä kaipaavia ongelmia. Ympäristön kemikaalit ja stressi lisäävät kuormitusta ja normaalitilanteeksi muodostunut noidankehä on valmis.

Maksan tehtävät ovat merkittäviä ja laaja-alaisia, mutta maksan työn tukeminen ei vaadi asketismia. Maksa pysyy terveenä tavallisen hyvän ravinnon, kehon huomioon ottavien elämäntapojen sekä puhtaan ympäristön avulla. Maksa nauttii hyvästä, iloa ja virkeyttä luovasta elämästä. Ongelmia syntyy, kun luonnolliset ruoanvalintaan, rytmeihin, lepoon, liikuntaan ja elinympäristöön liittyvät perusasiat muuttuvat epänormaaleiksi. Kenen tahansa maksa voi nykymaailmassa kärsiä niin suuresta ylikuormituksesta, että keho oirehtii. Parasta apua maksalle antavat sopiva, maksan toimintaa tukeva ravinto ja kehon omien parantavien voimien vahvistaminen.

Tämä kirja on tarkoitettu jokamiehen ja -naisen oppaaksi terveyden ja elämänlaadun lisäämiseen. Kirja antaa tietoa, motivaatiota ja konkreettisia välineitä maksan työn tukemiseen. Asioita katsotaan maksan kannalta, mutta maksan laajan tehtäväkentän takia sen tervehdyttäminen levittää terveyttä kaikkialle. Vaikka mikään ei suoranaisesti viittaisikaan maksaongelmiin, mutta epämääräinen väsymys vie voimasi, voit saada apua kirjan ohjeista. Koko keho hyötyy, kun maksan työtä helpotetaan ja tehostetaan hyvällä ravinnolla ja terveyttä edistävillä elämäntavoilla.

Ravinnon vaikutusta maksaan tutkitaan maailmanlaajuisesti, ja yhteys maksan terveyden ja ylipaino- ja kansantautiepidemian välillä tulee yhä selvemmäksi. Länsimainen elämäntapa sairastuttaa maksan, joten siihen tarvitaan muutos. Niin hyvät kuin huonotkin elämäntavat ovat osa ihmistä, ja omista tottumuksistaan on vaikeaa päästää irti. Tarvittavan muutosprosessin käynnistäminen on vaativaa, koska ihminen vastustaa usein muutosta. Luopuminen raivaa kuitenkin tilan uudelle. Puhdista kehosi ja mielesi turhasta painolastista ja löydät uudistumisen kautta oman hyvän itsesi. Hyvää matkaa uuteen elämään!

Marja Ruuti

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin postikulut poistuvat.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti