Terveysongelmat dysbioosissa

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Normaalisti ohutsuolen alueella kasvaa vain pieniä määriä bakteereja. Mahalaukun erittämä suolahappo ja ohutsuolen tehokas peristaltiikka vaikuttavat siten, että ohutsuolessa haitallisten bakteerien ja hiivojen kasvu terveellä ihmisellä on hallinnassa. Dysbioosi voi johtaa moniin merkittäviin terveysongelmiin ja oireisiin kuten ylämahan turvotus, ripuli, rasvaripuli, kaasunmuodostus, muuttunut ohutsuolen motoriikka ja erilaiset suoliäänet, ummetus, B12-ja K-vitamiinien puutostilat, laihtuminen, suolistokrampit ja vatsakivut.

Ohutsuolen liiallisella mikrobikasvulla on useita haittavaikutuksia. Ohutsuoleen pesiytyneiden bakteerien tuottamat entsyymit valmistavat myrkyllisiä käymistuotteita, joita normaalisti ei ohutsuolessa muodostu. Ne voivat hajottaa sapen hormoniperäisiä aineita, steroideja, jotka taas voivat aiheuttaa bakteerien liikakasvulle tyypillistä ripulia.

Haitallinen mikrobisto voi tuottaa aineita, jotka estävät haiman ja suoliston erittämien entsyymien hormonien toimintaa. Tällöin kehosta poistettavaksi tarkoitetut vierasaineet ja hormonit pääsevät takaisin verenkiertoon. Ne voivat estää ruoan mukana tulevien luonnollisten terveydelle tärkeiden ravinnon komponenttien, kuten flavonoidien tai monityydyttymättömien rasvahappojen vaikutuksen muuttamalla niitä haitalliseen muotoon.

Myös sulamattomat rasvat saattavat ärsyttää suoliston limakalvoa. Ohutsuolen bakteerien liikakasvun aiheuttamat oireet ovat usein samankaltaisia kuin nk. hiivasyndromassa. Moni suolistohäiriöitä itse hoitava henkilö pitää vaivojaan hiivatautina ja ihmettelee, miksi vaivat eivät lopu, vaikka hiiva-antibiootteja on määrätty hoidoksi.

Dysbioosissa ruoansulatus voi olla siinä määrin häiriintynyt, että suolistoon voi muodostua tavallista enemmän pilkkoutumattomia vieraita aineita, esimerkiksi huonosti hajonneita ruoan valkuaisaineita suolistossa. Eräät merkittävimmistä haitallisista ruoan valkuaisaineista ovat ns. gluteeniviljoissa (vehnä, ruis ja ohra). Gluteenien hajoamistuotteet, peptidit voivat aktivoida suoliston seinämän immuunisoluja ja käynnistää tulehduksia, jolloin elimistöön vapautuu tulehdusta aiheuttavia välittäjäaineita. Kyseessä on puolustusreaktio, joka voi tulla liian voimakkaaksi eikä enää kohdistu itse reaktion aiheuttaneeseen aineeseen. Seurauksena on voimakas immunologinen tulehdusreaktio suolen limakalvossa. Limakalvovauriot heikentävät vieraiden aineiden käsittelyä. Näin on käynnistynyt noidankehä. Suolisto ei enää pysty käsittelemään immunologisesti aktiivisia maksamolekyylejä ja haitallisia ruoan komponentteja. Soluvauriot lisääntyvät.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola