Tulen sytyttäminen ”Like a Boss”

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Tarvittavat välineet:

  • Kuiva pala pakuria. Suosi palasta, jossa on mahdollisimman paljon kasvannaisen korkkimaista, oranssinkeltaista, kevyttä ja höttömäistä sisäosaa
  • Mikä tahansa objekti, jolla kykenet tuottamaan kipinöitä (esim. korkean hiilipitoisuuden omaava ohut teräsputki)
  • Teräväreunainen piikivi
  • Pieni lautanen tai kulho
  • Kasa sytykkeitä (kuivaa heinää, tikkuja, tuohta, lastuja, kuivaa sahanpurua tmv.)
  1. Aseta pienen kulhon tai lautasen pohjalle 1 tl–1 rkl pieneksi raastettua pakurin sisäosaa. Myös isoja palasia on mahdollista saada kytemään suuntaamalla kipinöitä suoraan pakurin sisäosiin. Tämä vaatii kuitenkin yleensä huomattavasti enemmän töitä.
  2. Lyö teräväreunaista kiveä ohutta teräksistä putkea tai muuta tarkoitukseen soveltuvaa objektia vasten ja suuntaa syntyvät kipinät pakuriraastetta kohti, kunnes näet muutaman pienen palasen kytevän. Tarvittaessa voit liikuttaa muita pieniä palasia kytevien murusten lähelle ja lisätä kytevien palasten määrää ennen seuraavaa vaihetta. Pakuri ei syty liekkiin, mutta kytee erittäin pitkään.
  3. Kun sinulla on muutama pieni kytevä pakurin palanen, voit asettaa ne varovasti muiden sytykkeiden päälle. Kuiva heinä, pienet tikut, sahanpuru, lastut ja monien puiden kuoren sisäosat toimivat mainiona sytykkeinä.
  4. Nosta sytyketuppo käsiesi sisään ja puhalla sytykkeet varovasti tuleen. Aseta palava pesäke isompien puiden alle ja jatka nuotion sytyttämistä normaaliin tapaan.

Hanskat ja suojalasit ovat suositeltavia välineitä tekniikan harjoittelussa. Teräväreunainen kivi voi vahingoittaa sormiasi ja kipinät silmiäsi.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -22% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja