Tutkijoilla positiivinen ongelma: Ravintolisien käyttäjät ovat muita terveempiä

Tutkijat joutuvat raapimaan päätänsä ravintolisien käyttäjien suhteen. Tanskalainen tutkija- ryhmä huomasi, että terveemmät ihmiset käyttävät yleisimmin ravintolisiä. Tämä tulisi huomioida tutkimuksissa aikaisempaa enemmän. Pohtia saattaa, millainen “muna vai kana” -ilmiö ravintolisien käyttö ja parempi terveys oikeastaan on.

Tanskalaisilla tutkijoilla oli n. 55.000 tanskalaisen Ihmisen tiedot, joiden ikä oli 50-64 vuotta. Tutkimuksessa oli useita terveysindeksejä (tupakointi, liikunta, alkoholinkäyttö, ruokavalio, vyötärönmitta, verenpaine, verensokeri). Tutkimuksessa selvitettiin myös näiden henkilöiden ravintolisien ja rohdosvalmisteiden käyttöä.

Tanskan syöpäjärjestön ja Kööpenhaminan yliopiston tutkijaryhmä totesi British Journal of Nutrition-lehdessä, että ravintolisien käyttäjät ovat yleisesti terveystietoisempia. Havainto tuki aikaisempia havaintoja. Heidän mielestään elämäntapojen ja ruokavalion suhteen tulisi ravintolisien käyttö huomioida eräänlaisena sekoittavana tekijänä henkilöiden terveyttä arvioidessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tutkimuksissa voi olla vaikea arvioida, millainen vaikutus ravintolisien ja rohdosten käytöllä on tutkimuksessa, jossa ei varsinaisesti tutkita näiden käytön vaikutuksia. Ravintolisien ja rohdosvalmisteiden käyttö tulisi kuitenkin huomioida näiden ravitsemuksellisten ja/tai fysiologisten vaikutuksien vuoksi.

Tanskalaisessa tutkimusaineistossa olleista peräti 71 prosenttia oli käyttänyt ainakin yhtä ravintolisää edellisen 12 kuukauden aikana.  Tutkimus osoitti, että n. 24% käytti omega-3-kalaöljyä 38% monivitamiinivalmistetta. Rohdosvalmisteista yleisin oli ginseng, Jota käytti n. 10% tutkimuksessa olleista. Tarkemmin käyttötietoja taulukossa.

Olen itsekin törmännyt vuosia sitten tilanteisiin, jossa tutkijat haluaisivat poistaa tämän “sekoittavan tekijän” kieltämällä esim. vitamiinivalmisteiden tai muiden luontaistuotteiden käytön tutkimuksen aikana. Henkilökohtaisesti kieltäytyisin heti sellaisesta terveydentilaa seuraavasta tutkimuksesta, jossa kielletään esim. viideksi vuodeksi omaehtoinen itsehoito ravintolisien ja rohdosvalmisteiden avulla.

Tanskalaisten tukijoiden tekemä havainto (vaikka ei ensimmäinen tiedemaailmassa) on monelta kannalta positiivinen ongelma. Kansanterveyden kannalta on hyvä, että kasvavalla joukolla ihmisiä on kiinnostus huolehtia terveydestään. Usean käyttäjätutkimuksen mukaan (mm. TNS-Gallup luontaistuotteiden käyttäjätutkimus 2007 ja 2013) ravintolisiä käytetään täydentämään ravitsemusta ja toiseksi erilaisten vaivojen itsehoitoon. Suunta on ehdottomasti oikea, vaikka tutkijoille tulee jatkossa tämän asian kanssa yhä useammin lisää liikkuvia palikoita tutkimusryhmää valitessa tai tuloksia analysoitaessa.

Mika Rönkkö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry

Lähde: British Journal of Nutrition.

Tutkimus: Determinants of dietary supplement use – healthy individuals use dietary supplements (Christina LF Kofoeda1, Jane Christensena1, Lars O. Dragsteda2, Anne Tjønnelanda1and Nina Roswalla1 c1).

a1 Danish Cancer Research Center, tanska Cancer Society, Strandboulevarden 49, DK-2100 Kööpenhamina, Tanska a2 Department of Nutrition, Liikunta ja Urheilu, Faculty of Life Science, University of Copenhagen, Nørre Allé 51, DK-2200 Kööpenhamina N, Tanska

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi