Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Suomalainen päivittäinen ravinto sisältää keskimäärin 15–20 grammaa kuituja. Kuidun määrää tulisi vähitellen lisätä kaksinkertaiseksi, 30–40 grammaan, joskus jopa 60 grammaan päivässä.
Ulostusmassaa voidaan myös lisätä luonnosta saatavilla imeytymättömillä ja turpoavilla lima-aineilla. Niiden vaikutus ilmenee 1⁄2–1 vuorokauden kuluttua. Täysi teho saadaan vasta 2–4 vuorokauden kuluttua.
Lima-aineiden teho perustuu niiden kykyyn sitoa vettä, turvota ja lisätä ulostemassan määrää. Niitä käytettäessä on huolehdittava riittävästä veden juomisesta, jotta turvonneet aineet eivät aiheuttaisi tukoksia. Monien tuntema ja hyväksi kokema keino on syödä vedessä yön ajan liotettuja pellavansiemeniä. Näin muodostunut limamainen massa sisältää runsaasti kuituja. Myös pellavansiemenrouhe nesteen tai hapanmaitotuotteen kanssa nautittuna edistää vatsan toimintaa. Niiden vaikutusta voi parantaa syömällä liotettuja luumuja ja juomalla niiden liotusveden. Myös psylliumin siemenet muodostavat limaa. Ne lisäävät suolen sisältöä ja kiihdyttävät suolen peristaltiikkaa. Myös merilevästä tehtyä agaria käytetään massaa lisäävänä ja liukastuttavana laksatiivina.
Ummetuspotilaan tulisi nauttia ainakin 1,5–2 litraa nestettä vuorokaudessa.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola