Uudistavat mehut

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Maksanhoitokuuri ei ole mehupaasto, mutta ravitsevat mehut kuuluvat siihen oleellisesti. Ei kuitenkaan appelsiinimehu tai muut hedelmämehut vaan kasvismehut, mieluimmin tuorepuristettuna. Hedelmätäysmehut sisältävät liikaa sokeria ja runsaasti fruktoosia. Ne eivät ole tuoremehuja vaan kuumennettuja ja usein tiivisteistä vesijohtovedellä laimennettuja. Hedelmät kannattaa syödä tuoreina ja kokonaisina kuituineen.

Mehut toimivat luonnollisina lisäravinteina. Lasilliseen mehua tulevat hyvin imeytyvässä muodossa suuren kasvismäärän vitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit. Hedelmiä käytettäessä myös monen hedelmän sokerit, siksi hedelmämehuja ei maksaa hoidettaessa käytetä. Aidoissa kasvistuoremehuissa on runsaasti aineenvaihduntaa edistäviä entsyymejä, jotka kuumennettaessa tuhoutuvat.

Kasvismehujen raaka-aineeksi sopivat porkkana, punajuuri, selleri, kaalit ja muut kasvikset ja juurekset. Omat allergiat ja yliherkkyydet täytyy tietysti ottaa huomioon. Mehulinkoon kannattaa investoida, ja monelta se löytyy jo valmiiksi kaappien kätköistä. Uudet mallit on helppoa koota, purkaa ja puhdistaa. Pienet lingot ovat edullisia ja niillä saa valmistettua näppärästi lasillisen tai pari. Isommalla koneella voi lingota kerralla vaikka viikon mehut, jotka kerta-annoksina pakastettuna helpottavat arjessa hoitokuurin toteutusta. Myöhemminkin voi tuoreella mehulla herkutella vaikka viikonloppuisin ja samalla pakastaa erän arjen ravintoa rikastamaan. Ilman pakastusta tuore mehu täytyy nauttia valmistuspäivänä. Lasipulloon pakatut, pastöroidut tuorepuristetut kasvismehut ovat toiseksi paras vaihtoehto, jos tuoremehun valmistus ei onnistu.

tm_s249_72_78Karoteenipitoinen porkkanamehu on klassinen paastojuoma, joka tukee maksan työtä. Verta vahvistava punajuurimehu vahvistaa myös maksaa. Keräkaalimehua käytetään helpottamaan mahan limakalvo-oireita tai virkistämään aivoja, mutta hyvin rikkipitoisena se tehostaa myös maksan entsymaattista toimintaa. Kaalimehussa on luontaisia sokereita huomattavasti vähemmän kuin juuresmehuissa. Kaali ei mehun muodossa aiheuta suolistovaivoja, jotka joskus rajoittavat terveellisen keräkaalin käyttöä. Tuoreet, aromikkaat kasvismehut myös maistuvat hyvältä, varsinkin luomutuotteista valmistettuna. Kotimaiset juurekset ja kasvikset ovat jo tavanomaisesti viljeltyinä hyvä valinta. Valitse kuitenkin luomua, jos voit, niin saat maukkaampaa juomaa ja enemmän antioksidantteja. Samalla kun puhdistat luomutuotteilla elimistöäsi, tuet myös myrkyttömämpää maailmaa.

Sokerittomat marjamehut sopivat hyvin maksakuuriin. Ruokalusikallinen tyrnimehua antaa tehoannoksen beetakaroteenia, E-vitamiinia ja C-vitamiinia sekä monipuolisesti rasvahappoja. Mustikka-, karpalo- ja puolukkamehun antioksidantit sammuttavat tulehdusta. Mikä tahansa marjamehu käy, mutta sokerittomana. Mehut voi tarvittaessa piilottaa smoothie-juomiin. Tyrnimehun happamuus peittyy porkkanamehun luontaiseen makeuteen.

Pieni määrä hapanta tehostaa maksan sapeneritystä. Tähän marjamehut sopivat hyvin, samoin muista hedelmämehuista poikkeavat sitruunamehu (vedellä laimennettuna) ja greippimehu. Greipin yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa täytyy ottaa huomioon. Hyvä vaihtoehto on myös 1−2 tl omenaviinietikkaa lasillisessa vettä esimerkiksi aamujuomana. Mehut ovat kovin happamia, joten hampaita täytyy varjella kiilteen vaurioitumiselta: ei hampaiden harjausta heti happamen nauttimisen jälkeen, ei hapanta monta kertaa päivässä, pillillä juominenkin säästää hampaita. Mantelit ja juusto neutraloivat suun, jos niiden pureskelu on mahdollista happaman juoman tai ruoan jälkeen.

Orasmehu ja muut viherjuomat täydentävät uudistavien ja ravitsevien juomien valikoiman. Voimakkain vaikutus saadaan tuorepuristetusta vehnän- tai ohranorasmehusta. Orasmehu on oleellinen osa elävää ravintoa, jonka runsas vihreiden kasvien ja kasvismehujen käyttö muuttaa tutkitusti kehon kemiaa parempaan suuntaan jopa parantavasti.
tm_s250_72_79Työläästi valmistettavan tuorepuristetun orasmehun saa helposti käyttöön ostamalla pakastettua kotimaista luomuorasmehua. Vaikutuksiltaan miedompi, mutta hyvä vihreä juoma syntyy myös kuivatuista ohran- tai vehnänorasjauheista. Laadukas, tuore ja tarvittaessa vedellä laimennettu vihermehu ei maistu pahalle. Aistimme maut kuitenkin omalla tavallamme, ja tottumuksetkin vaikuttavat, joten vihermehun voi tarvittaessa raikastaa sitruunamehulla tai sekoittaa porkkanamehuun tai pieneen määrään lasipullossa myytävää luomuananasmehua.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti