Vaihdevuodet, hormonilääkkeet ja elintapojen vaikutus

Vaihdevuosien aikana munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Oireet, kuten hikoilu, kuumat aallot, unihäiriöt, mielialan vaihtelut, väsymys, seksuaalinen haluttomuus, emättimen limakalvon oheneminen, ja niiden kesto ovat hyvinkin yksilöllisiä. Monet naiset selviävät vaihdevuosista ilman lääkkeitä lievin oirein tai oireita ei tule lainkaan. Varsinkin ruumiillista työtä tekevät naiset, jotka liikkuvat paljon saattavat selvitä vaihdevuosista ilman ongelmia. Jos naissukuhormonien tuotanto loppuu yhtäkkiä (esim. munasarjojen poiston yhteydessä) oireet voivat olla hyvinkin voimakkaita.

Vaihdevuosivaivoista on nykyaikana tullut sairaus, jonka ajatellaan vääjäämättä uhkaavan jokaista naista ja joka mieluummin täytyy ehkäistä lääkkeillä jo ennen alkamistaan ja lääkitä elämän loppuun asti. Kulttuurimme ihannoi nuoruutta ja työ vaatii viisikymppiseltä samaa kestävyyttä kuin nuoremmalta. Alkukantaisissa kulttuureissa työtaakkaa vähennetään iän myötä ja ihmistä aletaan arvostaa kokeneena neuvonantajana ja opastajana.

Vaihdevuodet ovat naisen elämänkaareen luonnostaan kuuluva vaihe, jonka aikana tapahtuvat muutokset lopettavat naisen elämässä yhden vaiheen ja valmistavat uuteen. Ovatko vaihdevuodet vaiva vai vapautuminen, riippuu paljolti elämäntavoista ja suhtautumistavasta.

Kaikki hikoilu ei kuitenkaan johdu vaihdevuosista eikä kaikki ärtyminen liity sukupuolihormonien toimintaan. Hikoilun takana voi olla aineenvaihdunnallinen häiriö, kuten esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta. Hikoilu voi johtua myös pitkäaikaisesta ylirasituksesta ja levon puutteesta.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan vaihdevuosioireet ovat sisäelinten, erityisesti Maksan ja Munuaisten toiminnan, epätasapainoa.

Hormonilääkkeet

Noin 25-30 % suomalaisista naisista on käyttänyt hormonivalmisteita vaihdevuosioireiden hoitoon, moni ilman oireitakin ehkäistäkseen osteoporoosia ja sydän- ja verisuonitauteja lääkärien (vai pitäisikö sanoa lääketehtaiden!) ohjeiden mukaan. Hormonilääkkeet kuitenkin rasittavat maksaa ja munuaisia sekä aiheuttavat usein masennusta, turvotusta, painon nousua, niveloireita, migreeniä ja lihasjäykkyyttä. Ne lisäävät myös veritulppien todennäköisyyttä. Tutkimustulokset hormonilääkkeiden rintasyöpää aiheuttavista vaikutuksista tulevat varmasti vähentämään lääkkeiden käyttöä ja panevat etsimään luonnonmukaisia vaihtoehtoja. Osteoporoosia ja sydän- ja verisuonitauteja ehkäistään parhaiten oikealla ruokavaliolla ja liikunnalla ja nämähän ehkäisevät myös vaihdevuosioireita!

On ymmärrettävää, että joskus lääkkeitäkin tarvitaan esim. hyvin voimakkaiden oireiden vuoksi. Tällöinkin ruokavaliosta ja muista elämäntavoista kannattaa huolehtia, sillä niiden avulla voidaan ehkäistä lääkkeiden mahdollisia haittavaikutuksia

Hormonit ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Funktionaalisen lääketieteen koulutuksissa on esitetty, että sukupuolihormonit ovat itse asiassa ns. ”pikkuhormoneja”, joiden määriin vaikuttavat muut hormonit. Vaihdevuosioireiden yhteydessä pitäisikin aina huomioida mm. lisämunuaisen (stressin vaikutukset elimistöön) ja edelläkin mainitun kilpirauhasen toiminta. Vaihdevuosioireiden oireiden pääasiallinen hoito ei siis millään voi aina olla automaattisesti estrogeeni ja hormonihoidon aloittamisen tulisi perustua hormonitasojen mittaukseen.

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin perehtyneet lääkärit hoitavat vaihdevuosioireitakin kokonaisvaltaisesti. Jos hormonilääkitystä tarvitaan, tällöin voidaan käyttää luonnollista hormonikorvaushoitoa. Näitä hormoneja kutsutaan bioidenttiseksi hormoneiksi, sillä niiden molekyylirakenne on samanlainen kuin naisen elimistössä syntyneiden hormonien rakenne.

Elämäntavoilla voi vaikuttaa vaihdevuosioireiden ilmenemiseen todella paljon. Luonnonmukainen resepti hormonitoiminnan tasapainolle on: terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, ravintolisät yksilöllisesti, sopiva määrä liikuntaa, ulkoilua, riittävästi unta ja lepoa, mielen rauhoittaminen ja tarvittaessa vielä erilaiset täydentävät hoitomuodot mukaan.

Erilaiset täydentävät hoidot ovat hyvä lisä hoito-ohjelmaan, kuten esimerkiksi akupunktio ja vyöhyketerapia.

Tämä artikkeli on Provitan Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssimateriaalista; Sisäeritys ja sukuelimet opintomoniste, tekijät Marketta Hoogesteger, Pia Rautio, Marja Ruuti, Susanna Juvonen

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi