Vaihdevuodet ja ruokavalio

Monipuolinen kasvisruokavalio täydennettynä kohtuullisella määrällä laadukasta proteiinia sopii vaihdevuosioireiden ehkäisyyn ja hoitoon. Vähärasvainen ruokavalio sekoittaa hormonitoiminnan, joten riittävästi rasvaa luonnollisessa muodossa on tärkeää myös vaihdevuosioireiden hillitsemisessä. Suositaan luomua.

Kasvisruoassa on useita tekijöitä, jotka tasapainottavat ja vahvistavat elimistöä ja ehkäisevät oireita. Kasviperäisten hormonien eli fytoestrogeenien vaikutus muistuttaa aitoa estrogeenia ja tasapainottaa hormonitoimintaa. Fytoestrogeeneja on runsaasti soijassa, jota on saatavilla sekä monipuolisena elintarvikevalikoimana että erityisvalmisteina. Soijan isoflavonit ehkäisevät myös luuntiheyden laskua, tiettyjä syöpämuotoja ja sydän- ja verisuonitauteja.

Suoliston bakteerit muuntavat kasviestrogeenit elimistössä toimivaan muotoon, joten suoliston on oltava kunnossa, jotta soijan isoflavonit toimivat. On kuitenkin hyvä tietää, että soijajuomilla, -jogurteilla ja tofulla on samanlaista taipumusta limanmuodostukseen elimistössä kuin maitotuotteilla. Moni suomalainen on myös allerginen soijalle. Ehkä länsimaisten naisten vaihdevuosioireiden yleisyys japanilaisiin verrattuna ei johdukaan niinkään soijan puutteesta vaan kaiken kaikkiaan erilaisista elämäntavoista. Runsas kasvisten ja pieni lihan määrä, ylipainon välttäminen ja rauhallinen mieli saattavat olla soijaa tärkeämpiä kuumien aaltojen ehkäisemisessä. Pitkäaikainen stressi ja huono yleiskunto pahentavat vaihdevuosivaivoja.

Jokaisesta maasta löytynee omat tuotteensa ja elämäntapaohjeensa, joilla elimistö pidetään tasapainossa. Fytoestrogeenejä meillä löytyy täysjyvärukiista, pellavansiemenistä ja marjoista. Täysjyväruis ja muut ravintokuitua sisältävät ruoka-aineet auttavat myös pitämään verensokerin tasaisena ja ehkäisevät siten kuumia aaltoja ja väsymystä, joita aiheuttavat sokeri ja muut nopeita verensokerin muutoksia aiheuttavat ruoka-aineet. Lisäksi runsaasti ravintokuitua sisältävä ruoka on välttämätöntä myös suoliston bakteerien hyvinvoinnille. Suomi on kahvinkulutuksen kärkimaa ja kofeiini lisää kuumia aaltoja, samoin tupakointi, alkoholi ja vahvat mausteet.

Puhdistavat paastot tai elävän ravinnon kuurit sekä niiden jälkeinen liikasyömisen välttäminen saattavat pitää vaihdevuosioireet pois pitkiäkin aikoja.

Tämä artikkeli on Provitan Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssimateriaalista; Sisäeritys ja sukuelimet opintomoniste, tekijät Marketta Hoogesteger, Pia Rautio, Marja Ruuti, Susanna Juvonen

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi