Vatsa ja suolisto – Haitallisten mikrobien vaikutukset

Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.

Ongelmat ruoansulatuksessa

Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Haitallisten mikrobien vaikutukset

Hiivakasvusto vaurioittaa suolen seinämiä aivan kuten kynsisieni pehmentää kynnen ja jalkasieni tuhoaa ihon. Suoliston seinämä ärsyyntyy ja tulehtuu, ohutsuolen seinämän nukkapinta tuhoutuu ja ravintoaineiden imeytyminen heikkenee. Samanlaisia vaikutuksia on haitallisilla bakteereilla ja loisilla.

Suoliston vaurioituminen voi johtaa haavaisen paksusuolen (Colitis ulcerosa) tai Crohnin taudin kehittymiseen. Ohutsuolen vaurioituneeseen limakalvoon voi syntyä aukkoja, joista verenkiertoon pääsee huonosti sulaneita ravinnon osia. Nämä voivat aiheuttaa allergioita. Jos hiivaa on runsaasti elimistössä, immuunijärjestelmä ylikuormittuu ja immuunivaste heikkenee. Hiivatulehdus lisää myös antioksidanttien tarvetta.

Hiiva käyttää ravinnokseen hiilihydraatteja, erityisesti sokeria. Käymisreaktioissa syntyy vatsaa turvottavia kaasuja, etanolia ja asetaldehydiä. Pahimmissa tapauksissa sokerin syönti aiheuttaa humalan kaltaisen olotilan ja verestä voidaan jopa mitata alkoholia. Alkoholi rasittaa luonnollisesti maksaa ja haimaa ja maksaentsyymien määrä voi olla koholla kuin alkoholistilla. Asetaldehydit haittaavat hiilihydraattien, rasvojen ja aminohappojen aineenvaihduntaa. Seurauksena voi olla masennusta, levottomuutta ja keskittymisvaikeuksia.

Hiivan erittämät toksiinit rasittavat sisäelimiä ja saattavat sitä kautta aiheuttaa monenlaisia oireita: kilpirauhashäiriöitä (vaikutus käytökseen ja fyysiseen aktiivisuuteen), adrenaliinin erityshäiriöitä (aiheuttaa heikkoutta, alhaista verenpainetta, hidasta aineenvaihduntaa, depressiota), haiman häiriöitä (heikko ruoansulatus, hypoglykemia, diabetes). Candida albicans erittää fosfolipaasia, joka tuhoaa solukalvoja. Aivoissa asetaldehydi ehkäisee asetyylikoliinisynteesiä ja häiritsee siten aivojen välittäjäainetoimintaa. Tämä voi aiheuttaa ”poissaolevan” tunteen, muistin heikkenemistä ja huimausta.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi