Vatsa ja suolisto – Ohutsuoli

Ruoansulatus jatkuu ohutsuolen puolella. Kun hapan ruokasula siirtyy pohjukaissuoleen, se stimuloi sekretiinin ja kolekystokiniinin eritystä ja ne puolestaan stimuloivat emäksisen ja entsyymipitoisen haimanesteen erittymistä sekä sappirakon tyhjenemistä ja sapen vapautumista ohutsuoleen.

Haiman eksokriininen eli avoeritteinen osa erittää mm. haimanestettä. Haimaneste sisältää entsyymejä, joita tarvitaan hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen pilkkomiseen.

amylaasi pilkkoo tärkkelystä

         -lipaasi hajoittaa rasvoja

         -proteinaasit hajottavat valkuaisaineita eli proteiineja.

Ruoansulatuksen kannalta maksan tärkeä tehtävä on sapen tuotanto ja eritys. Sappi erittyy maksasta sappitiehyeeseen ja kerääntyy aterioiden välillä sappirakkoon, jossa se myös väkevöityy. Sappi sisältää mm. sappihappoja, jotka ottavat osaa rasvojen sulatukseen ohutsuolessa. Mahalaukusta ohutsuoleen siirtyvä rasva on pääasiassa suurina pisaroina. Haiman erittämä lipaasientsyymi ei ole rasvaliukoinen, joten se ei pysty suoraan pilkkomaan rasvoja. Sappihappojen vaikutuksesta pisarat pienenevät eli rasva emulgoituu ja muodostuu pieniä rasvapisaroita sisältävä neste, jossa pisaroiden ja veden rajapinta on suuri ja lipaasientsyymi voi aloittaa rasvojen hajottamisen.


Pohjukaissuolen epiteelisoluista erittyy kahta hormonia

sekretiini stimuloi bikarbonaatin erittymistä haimasta. Bikarbonaatti ensinnäkin suojaa pohjukaissuolen limakalvoa happaman ruokamassan vaikutuksilta ja lisäksi muuttaa pH tason sopivaksi haiman erittämille ruoansulatusentsyymeille

kolekystokiniini stimuloi haimaa erittämään ruoansulatusentsyymejä ja lisäksi saa aikaan sappirakon tyhjenemisen ja sapen vapautumisen ohutsuoleen.

Haimanesteen sisältämät proteolyyttiset entsyymit ovat ensin inaktiivisessa muodossa (tsymogeenit), kuten esimerkiksi trypsinogeeni. Sappineste stimuloi ohutsuolen limakalvosoluja erittämään enteropeptidaasia, jonka seurauksena trypsinogeeni muuntuu aktiiviseksi proteiineja pilkkovaksi trypsiinientsyymiksi. Trypsiini puolestaan aktivoi muutkin inaktiiviset proteolyyttiset entsyymit.

Ohutsuolen rauhasetkin erittävät nestettä suoleen. Suolineste sisältää myös limakalvosolujen tuottamia entsyymejä, jotka viimeistelevät ravintoaineiden pilkkomisen. Osa näistä entsyymeistä eli disakkaridaasit jatkavat hiilihydraattien pilkkomista. Eräs esimerkki disakkaridaasientsyymistä on maitosokeria pilkkova laktoosi.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi