Vatsa ja suolisto – Ruoansulatuskanavan oireita ja sairauksia – ”Mahahaava”, peptinen ulkustauti ruokavalio

Ruokavalio

Ravinnolla on todella suuri merkitys ulkustaudinkin kohdalla. Syödään pieniä aterioita tasaisesti pitkin päivää (Duodecimin ravitsemustieteen kirjassa taas suositellaan ihanteelliseksi ateriamääräksi kolmea päivässä ja aterioiden välillä mahdollisesti esiintyvät oireet tulisi hoitaa happoa neutraloivalla lääkkellä). Ruokavalion on tärkeää olla alussa helposti sulavassa muodossa (puurot, keitot, pirtelöt), syödään kasvikset kypsennettynä.


Käytetään vain pieni määrä maustamattomia hapanmaitotuotteita. Jotkut juovat oireisiin maitoa ja kokevat tämän helpottavan polttelua. Maito omaakin neutraloivan vaikutuksen, mutta toisaalta sillä on huomattava hapon eritystä lisäävä tekijä eli pitkässä juoksussa maidolla oireitaan lääkitsevä ihminen pahentaa tilannettaan.

Ei punaista lihaa ja vältetään käristettyjä sekä rasvaisia ruokia. Jätetään pois kaikki mahalaukun limakalvoa ärsyttävät aineet. Suolahapon eritystä lisäävät maidon lisäksi myös kahvi, tee, kolajuomat, alkoholi ja etenkin punaviini. Kahvin tilalle yrttiteet, kuten lakritsinjuuri, kamomilla, kehäkukka ja peltokorte. Pellavansiemenlimasta on hyötyä.

Porkkanamehu sisältää beetakaroteenia, joka on hyväksi mahalaukun limakalvoille. Kaalimehu ja perunamehu ovat myös hyviä.

Hyödyllisiä ravintolisiä

  • tuetaan tarvittaessa ruoansulatusta ruoansulatusentsyymin avulla, joka ei sisällä betaiinihydrokloridia ja/tai pepsiiniä. Varsinkin haponeritystä vähentävän lääkkeen käytön yhteydessä on tärkeää tukea elimistön ruoansulatustyötä ruoansulatusentsyymillä
  • piihappogeeli, karmelloosigeeli, aloe vera –mehu
  • L-Glutamiini nopeuttaa haavojen paranemista
  • glykyrritsiinihapoton lakritsijuuriuute on erityisen tehokas ehkäisemään haavaumia mahalaukun limakalvoilla (myös hyvä suoliston limakalvon tuki)
  • mm. sinkki, A-vitamiini, B-vitamiinit ovat kaikki hyödyllisiä limakalvojen terveydelle
  • tyrniöljyn sisältämät rasvahapot hoitavat limakalvoja
  • tarvittaessa B12-vitamiini (mahalaukun limakalvonkunto -> sisäinen tekijä, haponeritystä vähentävän lääkkeen käyttö)
  • maitohappobakteeri, jos on käyttänyt / käyttää antibiootteja (esim helikobakteerin häätö).

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi