Vatsa ja suolisto – Ruoansulatuskanavan oireita ja sairauksia – ”Mahahaava”, peptinen ulkustauti 

Matka kohti hyvinvointia alkaa ihan perusasioista, kuten säännöllinen ateriarytmi ja aterioiden tasapainoinen koostaminen. On tärkeää lisäksi rauhoittaa ruokailuhetki ja pureskella ruoka erittäin huolellisesti. Näin syödään helpommin myös juuri sopiva määrä ruokaa. Jo näin merkityksettömältäkin tuntuvalla asialla on suuri vaikutus ruoansulatukselle. Lisäksi veden riittävä juominen on tärkeää. Myös riittävä rentoutuminen ja mielen rauhoittaminen ovat tärkeitä tekijöitä niin ruoansulatukselle, suoliston limakalvolle kuin suoliston bakteerikannalle. Vaikka näitä edellä mainittuja asioita ei ole erikseen mainittu alla mainittujen sairauksien ja oireiden yhteydessä, tulee näihinkin kiinnittää huomiota jokaisen kohdalla.

Mahalaukun limakalvoa peittää limakerros, joka suojaa sitä mahalaukun erittämän suolahapon ja pepsiinientsyymin vaikutuksilta. Jos tämä suojavaikutus heikentyy, voi seurauksena syntyä syvä limakalvon vaurio, josta käytetään termiä peptinen ulkus eli haavauma (voi syntyä myös pohjukaissuolen puolelle, ohutsuolen yläosaan lähelle mahaporttia). Jos limakalvon vaurio on pinnallisempi, kyseessä on eroosio, josta voidaan käyttää myös termiä syöpymä (aikaisemmin tätä kutsuttiin mahakatarriksi ja mahatulehdukseksi eli gastriitiksi).


Mahahaavan taustalla olevia tekijöitä

  •  Yleisin syy on helikobakteerien aiheuttama tulehdus mahalaukun limakalvolla ja seuraavaksi yleisin syy on tulehduskipulääkkeiden pitkäaikainen käyttö
  • Perintötekijätkin voivat vaikuttaa eli henkilöllä voi olla alttius mahahaavan synnylle – tupakointi lisää alttiutta
  • Terveyskirjaston  Peptinen ulkustauti -artikkelissa kerrotaan ettei ruokavalion laadulla olisi ilmeisesti syntyyn vaikutusta. Limakalvon terveyttä haittaavia tekijöitä on kuitenkin useita, kuten esimerkiksi alkoholin runsas käyttö ja myös kahvin runsas määrä. Taustalla voi olla myös eri ravintoaineiden vajeita, joten varmasti ruokavalion laadulla ja nautintoaineiden määrälläkin on merkitystä – tärkeää on siis löytää ongelman aiheuttaja.

Mahahaavan oireina esiintyy tyypillisesti ylävatsalla syvällä tuntuva kipu. Lisäksi kipu voi säteillä selkään tai hartioihin. Närästysoireitakin voi esiintyä. Diagnoosi perustuu aina gastroskopiaan eli mahalaukun tähystystutkimukseen. Jos mahalaukusta löydetään helikobakteeri, sen häätöhoitoon kuuluu viikon kestävä lääkitys: kaksi eri antibioottia ja haponeritystä salpaava lääke. Häätöhoidon jälkeen haponeritystä vähentävän lääkkeen käyttöä jatketaan vielä useamman viikon ajan.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Haluatko lisätietoa luontaistuotealan koulutuksista?
Opiskele itsesi unelma ammattiin luontaistuotealalle! www.provitakoulutus.fi