Viljat kuitulähteenä voivat tuoda ongelmia

Tämä on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Parantava ruoka – Pellavarouhe pokkarista.

viljoista_ongelmia

Rukiin käyttö keskeisenä ravinnon kuitulähteenä saattaa olla ongelmallista monille. Ruis kuuluu ns. gluteeniviljoihin vehnän ja ohran ohella. Jos niitä syöville tulee suolisto-oireita, syynä on usein gluteiinin sietohäiriö. Suolen sisälle kehittynyt immuunivaste gluteenille aiheuttaa limakalvo-vaurioita ja gluteenin hajoamistuotteiden (peptiinien) pääsyä vereen. Ne aiheuttavat ennen pitkää merkittäviä kudosvaurioita.

Monet ovat tulleet herkiksi pienillekin gluteenimäärille. Jopa yhden gramman päivittäinen gluteeniannos riittää aiheuttamaan suolistovaurioita. Äärimuoto on keliakia. Se ei kuitenkaan enää ole mikään harvinaisuus vaan suorastaan kansantauti, jota esiintyy kaiken ikäisillä. Lähes oireettomilla tai vähäoireisilla voi olla lievempi tautimuoto eli gluteeni-intoleranssia. Sitä on syytä aina epäillä, kun vehnän, ohran tai rukiin nauttiminen aiheuttaa oireita. Kun potilaat siirtyvät gluteenittomalle ruokavaliolle, oireet yleensä nopeasti lievenevät. Jos potilaalla on autoimmuunisairaus, vehnä, ohra ja ruis eivät sovellu ravinnoksi suolioireiden alettua.

Gluteenittomia viljoja ovat riisi, maissi, tattari, hirssi, guinoa ja amarantti, mutta kauran sopivuudesta on erimielisyyttä. Myös kaura on tärkeä osa suomalaista ruokaperinnettä.

Markkinoille on tullut ns. puhdaskauratuotteita, joiden valmistajat takaavat, että tuotantoprosesseissa olevat tuotteet eivät sisällä muita viljoja kuin kauraa. Gluteeniherkillä ihmisillä pellavarouheen osuus sopivana kuitulähteenä korostuu.

Oliko artikkeli kiinnostava? Ennakkoilmottaudu nyt ilmaiseksi Suomen suurimpaan terveystapahtumaan verkossa.

TerveysSummit tapahtumassa Kaarlo Jaakkolan, suomalaisten ravitsemushoitojen pioneerin elämäntyöhaastattelu yli 50 vuoden urasta. Lisäksi yli 18 tuntia käytännön vinkkejä ravinnosta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, unohtamatta lääkäreiden käytännön ohjeita terveyden parantamiseen.

Lue lisää >> 

 

 

 

 

 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola