Vitamiinit korjaavat limakalvoja

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Vuosikymmenien ajan on kiistelty lisäravinteiden tarpeellisuudesta. Niiden lääkkeellinen käyttö on kuitattu toteamuksella, että monipuolisesta ruoasta länsimaissa saadaan riittävästi kaikkia ravintoaineita. Jos ravintoaineita saataisiin ruoasta riittävästi, limakalvot hengitysteissä toimisivat hyvin. Jos sairastuisimme vaikkapa influenssaan, oireet olisivat lieviä ja toipuisimme taudista 1–2 vuorokaudessa. Harvat saavat ruoasta elimistöönsä lääkkeellisiä määriä kaikkia avaintärkeitä mikroravintotekijöitä, jotta toipuisivat vaikeasta infektiosta muutamassa päivässä.

Hyvinä esimerkkeinä limakalvoille erityisen tärkeistä ravintotekijöistä ovat A- ja D-vitamiinit.

a_vitamiiniA-vitamiini säätelee yhdessä D-vitamiinin kanssa solujen normaalia jakautumista. A-vitamiini tehostaa limakalvojen uusiutumista ja ylläpitää luonnollista vastustuskykyä. A-vitamiini on solukalvojen rakenneosa. Se säätelee solukalvoilla toimivia kuljetusmekanismeja. Se vaikuttaa elektronisiirtoon solujen voimalaitoksissa, mitokondrioissa. A-vitamiini toimii myös antioksidanttina. Se voi estää vaurioituneiden solujen muuttumista pahanlaatuisiksi, korjaa jakautumishäiriöitä ja muuttaa kasvainsolut jälleen normaaliin muotoon. Limakalvoja korjaava lääkkeellinen vaikutus saadaan aikaan 15 000–25 000 Ky:n päiväannoksella.

A-vitamiinin puutostiloissa herkkien kudosten limaa erittävät solut korvautuvat sarveisainetta tuottavilla soluilla. Erityisen herkkiä kudoksia A-vitamiinin puutokselle ovat sarveiskalvo, henkitorvi, pienimmät hengitystiet, iho, sylkirauhaset ja kivekset. Huulten kuivuminen ja halkeilu sekä ihon kuivuminen ovat tyypillisiä oireita. Tyypillisiä A-vitamiinin puutosoireita ovat hämäräsokeus ja sarveiskalvon pehmeneminen, joka jättää pysyviä muutoksia silmän etuosaan.

Hengitysteiden sairauksissa A-vitamiinin lääkitystarve on otettava vakavasti. Keskeinen oire voi olla se, että potilas sairastuu herkästi infektioihin. Muita puutosoireita ei useinkaan havaita. Jo lievissä, ns. marginaalisissa puutostiloissa esiintyy hämäränäön heikkenemistä. Tyydyttävässä tilanteessa (riittävä saanti) ei voida havaita kliinisiä oireita, jotka voitaisiin suoraan yhdistää A-vitamiinin puutteeseen.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä>>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola