Voimakkaasti kuumennettu ruoka synnyttää hiljaista tulehdusta

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

GrilliruokaHiljaista tulehdusta synnyttää runsas voimakkaasti kuumennettujen ruoka-aineiden käyttö. Paahtamisessa, paistamisessa ja grillauksessa leipään tai lihaan syntyvä ruskea pinta kertoo AGE- ja ALE-yhdisteiden kehittymisestä. Nämä ”advanced glycation and lipoxidation end products” ovat sokeroituneita ja hapettuneita proteiineja ja rasvoja. Ne edistävät liian usein nautittuna hiljaista tulehdusta ja siihen liittyvien sairauksien kehittymistä. Suuria määriä AGE-yhdisteitä on myös mm. maitojauheessa, kahvissa ja kola-juomissa sekä maustekastikkeissa. Suuria seerumin AGE-pitoisuuksia löytyy inflammaatioon liittyvissä sairauksissa, kuten diabeteksessa ja maksasairauksissa. AGE-yhdisteet edistävät varhaista ikääntymistä ja rappeutumissairauksia. Korkean lämpötilan aiheuttamassa ruskistumisessa syntyy myös herkullisia aromiaineita. Näillä voi rauhassa herkutella silloin tällöin, mutta arjessa kannattaa nauttia hyvän ruoan luonnollisista aromeista.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!

Lue lisää tästä >> 

Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti