Ruoansulatuskanavan oireiden taustalla olevia tekijöitä – Limakalvon läpäiseväisyys

Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.

Ongelmat ruoansulatuksessa

Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet  saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Limakalvon läpäiseväisyys

Ohutsuolen limakalvolla on erittäin tärkeitä tehtäviä, kuten

-osallistuu ruoansulatukseen, kuten edellä kerrottiin

-sen kautta imeytyvät ravintoaineet

-toimii mekaanisena esteenä haitallisille yhdisteille eli se estää haitallisten yhdisteiden pääsyä verenkiertoon

-on ihmisen tärkein immunologinen elin.

Ohutsuolen limakalvon kuntoa heikentävät useat eri tekijät, kuten esimerkiksi tulehduskipulääkkeet, antibiootit, tupakointi, alkoholi, puutteellinen ruoansulatus, suoliston epätasapainoinen bakteerikanta, ruoka-aineallergiat ja –yliherkkyydet, krooninen stressi. Taustalla voi myös olla gluteenisensitiivisyys / gluteeniyliherkkyys.

Jos suoliston limakalvon läpäiseväisyys lisääntyy (tilasta käytetään myös termiä ”vuotava suoli”), aiheutuu tästä erilaisia suoliston alueen oireita, kuten kivut, turvotus, lisääntynyt kaasun muodostus, ripuli, ummetus. Limakalvon vaurioituessa sen läpi pääsee myös elimistölle vieraita aineita ja tämä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmän. Vaikutukset voivatkin vaikuttaa laajalti elimistöön ja tästä syystä henkilöllä voi esiintyä mm. uupumusta, nivel- ja lihassärkyjä, ihottumaa ja jatkuvia tulehduskierteitä. Lisäksi maksa kuormittuu tällaisessa tilanteessa.

Kun tilanteen taustalla oleva syy löydetään, kuten esimerkiksi suoliston epätasapainoinen bakteerikanta (dysbioosi), voidaan limakalvon tervehtymistä tukea ruokavaliomuutoksin ja ravintolisien avulla. Ohutsuolen limakalvo uusiutuu nopeasti, kun sille vain annetaan mahdollisuus siihen.

Ruokavalion suhteen on erityisen tärkeää, että se on alkuvaiheessa helposti sulavassa muodossa (puurot, pirtelöt, keitot) ja tarvittaessa luontaisesti gluteeniton (mahdollisesti myös maidoton). Limakalvoja ärsyttävät tekijät karsitaan pois.

Hyödyllisiä ravintolisiä ovat esimerkiksi

-ruoansulatusentsyymi

-laadukas probiootti suoliston bakteerikannan tasapainottamiseksi ja lisäksi joidenkin probioottien on todettu lisäävän sekretorisen IgA:n määrää (sIga) *)

-psylliumkuitu edistää myös limakalvojen hyvinvointia

-aminohappo L-Glutamiini on tärkeä limakalvosolujen energianlähde ja se vahvistaa suolen limakalvoa

-fosfolipidit ovat hyödyllisiä limakalvon ”korjauksessa”

-limakalvon uusiutumista edistävät myös mm. sinkki, beetakaroteeni, A-vitamiini, Bryhmän vitamiinit, laadukkaat rasvat.

Mielen rauhoittaminen on tärkeää suoliston limakalvonkin tervehdyttämisen yhteydessä. Krooninen stressi nimittäin alentaa sekretorisen IgA:n määrää. *)

*) Suoliston limakalvoa peittää suojalima, jossa on vasta-aineita, kuten esimerkiksi sekretorinen IgA. Vasta-aine reagoi antigeeneihin: tarttuu vieraisiin rakenteisiin, neutraloivat antigeenin ja estävät sen pääsyn limakalvon alle kudoksiin. Sekretorista IgA:sta voidaan siis pitää turvana tunkeilijoita vastaan, mutta krooninen stressi vähentää tämän tärkeän vasta-aineen määrää.

Antigeeni = aine, joka aiheuttaa elimistössä vasta-aineiden eli immunoglobuliinien muodostumisen tai soluvälitteisen immuunivasteen. Antigeenina voi toimia myös ravinnon pilkkoutumaton komponentti.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi