Vuotavan suolen oireyhtymän synty

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta.

Hapetusstressin lisääntyessä tulehdusalueen limakalvojen kudosvauriot laajenevat. Näin syntyvät sytokiinit, vapaat radikaalit ja muut hapettavat aineet lisäävät ketjureaktioina tulehdusta myös ympäröivissä kudoksissa. Kyseessä on tulipalon omaisia vaurioprosesseja, jotka laajalti heikentävät suoliston puolustusmekanismeja. Suolen normaalille toiminnalle tärkeät probioottiset bakteerikannat vähenevät, ja näin tulee tilaa lukuisille haitallisille bakteereille ja hiivoille. Suolen seinämien vauriot etenevät johtaen suolen läpäisevyyden lisääntymiseen. Tilaa kutsutaan vuotavan suolen oireyhtymäksi (leaky gut syndrome).

Kun potilaalla tulee lisääntyvässä määrin suolisto-oireita, alkaa ilmetä erilaisia allergisia reaktioita, yliherkkyyksiä, ripulia, vatsakipuja, veriulosteita ja myös entistä enemmän refluksioireita. Tällöin elimistössä on voimakas hajottava aineenvaihdunta (katabolia), jolloin elimistö alkaa käyttää omia kudoksiaan entistä enemmän ravintoaineena. Potilaan ruumiinpaino laskee. Noin kolmasosalla ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavista dominoiva haitallinen suolistomikrobi on kandida-hiiva Kyseessä ei kuitenkaan ole klassillinen hiivamikrobisairaus, vaan kandidavoittoinen dysbioosi suolistossa.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa nyt Kaarlo Jaakkolan kirjapaketti -20% edullisemmin koodilla ”kaarlojaakkola” tästä!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”kaarlojaakkola” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola