Vuotavan suolen oireyhtymä

Tämä artikkeli on ote Antioksidanttiklinikoiden lääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

Suoliston limakalvojen eheyteen vaikuttavat monet tekijät, erityisesti perimä, ravinto ja elimistön yleinen myrkkykuormitus. Ravintoaineet ja niiden kyky imeytyä vaikuttavat suoliston limakalvoihin. Suoliston toiminnalle tärkeää on suolen limakalvon uusiutuminen, mihin tarvitaan hyvää pienoisravintotekijöiden tasapainoa. Pienoisravintotekijöitä ovat mm. hivenaineet, vitamiinit ja rasvahapot.

Ympäristöstä tulevat ja elimistön sisällä syntyvät myrkyt haittaavat ruoansulatuskanavan tilaa ja toimintakykyä. Ympäristöstä tulevista myrkyistä merkittäviä ovat ruoan lisäaineet, ruoka-aineyliherkkyyttä aiheuttavat yhdisteet, kemialliset lääkkeet ja ympäristömyrkyt.

Kun suoliston pintasolukko ja nukka vaurioituvat, sisäsyntyiset ja ulkoa tulevat myrkyt voivat imeytyä väärille alueille. Tällöin puhutaan vuotavan suolen oireyhtymästä (leaky gut syndrome).

Monet yleisesti käytettävät lääkkeet kuten tulehduskipulääkkeet, antibiootit, sytostaatit eli solumyrkyt sekä alkoholi voivat lisätä suolen läpäisevyyttä. Myös monet muut haitat kuten tupakointi, ruoka-aineallergiat, dysbioosi (häiriintynyt suoliston mikrobiflooran tasapaino) ja jotkut tulehdukset tekevät samoin. Suolen läpäisevyys johtaa immuunipuolustuksen yliaktivoitumiseen, mikä voi aiheuttaa allergioita, yliherkkyyksiä ja elimistön sisäsyntyisiä sairauksia, autoimmuunitauteja.

Ruoansulatuskanavaa haittaavia tekijöitä
• ruoan lisäaineet
• ruoka-aineyliherkkyyttä aiheuttavat yhdisteet
• kemialliset lääkkeet
• ympäristömyrkyt
• alkoholi
• tulehdukset
• tupakointi
• ruoka-aineallergiat
• häiriintynyt suoliston mikrobiflooran tasapaino eli dysbioosi.

Suoliston immuunijärjestelmä

Suolen sisällön koostumus: 1/3 ruoan imeytymätöntä materiaalia, 1/3 suolen limakalvoston kuolleita soluja, 1/3 suolen sisällä autonomisesti elävää pieneliöstöä eli bioosia.

Jotta estettäisiin ulostemassassa olevien myrkkyjen pääsy elimistön sisään, limakalvon on oltava paitsi eheä ja suojattu, myös tehokkaasti toimiva. Suoliston immuunisolujen tulisi kyetä erottelemaan tauteja aiheuttavat mikrobit sellaisista, jotka ovat hyödyllisiä tai vaarattomia.

On arvioitu, että suurin osa ihmiskehon imukudoksesta sijaitsee ruoansulatuskanavan alueella. Suolisto tuottaa lähes 70 % elimistön puhdistuksessa tarvittavista vasta-aineista. Suolistofloora eli ns. hyvät bakteerit ehkäisevät suoliston ympäristön imukudoksen ja limakalvon vaurioita.ihmisen-mikrofloora-01Suolistossa pieneliöstö ja immuunijärjestelmä ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Siinä mikrobeilla on merkittäviä tehtäviä. Ne voivat vaikuttaa suoliston immuunijärjestelmään siten, että ravinnon haitalliset tekijät eivät liian herkästi aiheuta immuunipuolustuksellisia reaktioita.

Hyvät bakteerit, maitohappobakteereiksi yleisesti kutsutut, ovat tärkeitä suoliston limakalvojen ja immuunijärjestelmän kunnossapidossa.

Oletko harkinnut hakeutuvasi ravitsemukseen erikoistuneen lääkärin hoitoon esim. ruoansulatusvaivojen vuoksi?
Lähetä nyt yhteydenottopyyntö Antioksidanttiklinikan lääkärin ajanvarausta varten tästä.

Lähetä tästä!

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola