Yhteisistä aterioista syömisen iloa ja terveyttä

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Koko perheen ruokatottumukset ovat luonnollisesti mallina lapselle. Ehkä ajattelet, ettet pysty luopumaan päivittäisistä maitosuklaapatukoista ja jäätelöannoksista tai että lapsi suostuu syömään vain sokerihuurrettuja muroja ja makaronilaatikkoa. Tässä aikuisen on tunnettava vastuunsa ja otettava ohjat käsiinsä. Lapsi oppii pian syömään kunnon ruokaa, kun perheen kokoontuminen yhteisille aterioille on mukavaa yhdessäoloa ja itsestään selvä osa arkipäivää. Lapsen ruokatottumukset eivät kehity, jos lapselle tarjotaan aina eri ruokaa eri aikaan kuin vanhemmille, ja lapsi näkee aikuisten nauttivan vain välipalatyyppistä syötävää. Yhdessä syöminen tarjoaa myös luontevasti tärkeän tilaisuuden kuulumisten vaihtoon.

yhteinen_ateriaPurkkiruoat on tarkoitettu tilapäisratkaisuksi matkoille ja kyläilyyn. Moni lapsi syö päivittäin näitä steriloituja, koostumukseltaan ja maultaan tasapaksuja ruokia ja kiisseleitä, jotka eivät vastaa juuri valmistettua ruokaa tai tuoretta hedelmäsosetta. Jatkuva purkkiruoan syöminen vie lapselta mahdollisuuden tutustua aitojen makujen maailmaan ja aiheuttaa valikoivuutta ja syömisen ongelmia. Ruoan sterilointi vaikuttaa haitallisesti myös ravintoaineisiin eikä ”tapettu” ruoka opeta lapsen immuniteettia taistelemaan mikrobeja vastaan.

Lapsen lihomista ehkäisee säännöllinen viiden aterian päivärytmi: aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala ja yksi välipala. Paras tilanne syntyy, kun koko perhe syö samaa ruokaa. Tämä auttaa myös perinnöllisesti lihomiseen taipuvaisia lapsia. Lihavaa lasta ei pidä nolata naureskelulla tai verrata muihin eikä moittia lihavuudesta, ylipaino ei ole hänen syynsä. Lapsen lihavuus on aina olosuhteiden seurausta. Yleensä koko perhe tarvitsee ruoka- ja liikuntatottumusten tai ihmissuhdetaitojen opiskelua. Lihavuuden riskeistä on hyvä puhua, mutta laihtumisen on tapahduttava vähitellen normaalin elämisen, vanhempien esimerkin ja kannustuksen kautta.

Lapsi ei opi nauttimaan kasviksista, jos ei näe niitä koskaan vanhempien lautasella. Isän ja äidin luontevat kommentit kasvispadan ja ruisleivän herkullisuudesta tai marjojen ja hedelmien ihanista aromeista luovat positiivisuuden kehän terveen syömisen ympärille. Lasta arvostava ja kuunteleva suhtautuminen, yhdessä tekeminen ja iloinen kokoontuminen yhteisen pöydän ääreen tekevät ruoasta kuin ruoasta maistuvampaa. Ja ruoka saa maistua hyvälle: kaurapuuroon saa laittaa voisilmän, happamien marjojen pehmentäjäksi (intiaani) sokeria ja ruokiin reilusti hyvälaatuista rasvaa.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!

Lue lisää tästä >> 

Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti