2000-luvun ravitsemushoidon tavoitteet ja toteutusmalli

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

Seuraava teksti on referaatti mallista, joka on Ruotsin Sosiaalihallituksen ehdotus yksilöllisen ravitsemushoidon käytännön toteutuksesta:

Ihmisen hyvä ravitsemustila on edellytys hyvälle kasvulle, sairauksien ennalta ehkäisylle ja terveyden palautumiselle. Kaikilla ihmisillä on oikeus saada asianmukaista ravitsemushoitoa, jossa otetaan huomioon yksilö, biologinen erilaisuus, sairauksien erilaiset taustatekijät ja yksilöllinen vaurioitumisaste sekä yksilöllinen sairaudentila.

Kasvuvaiheessa hyvä ravitsemus on ratkaisevan tärkeä varmistamaan kasvun edellytykset ja välttämään puutossairauksien kehitystä. Sekä lapsilla että aikuisilla sairastuminen vaikuttaa energia- ja ravitsemustarpeisiin, joten säännöllinen ravitsemuksen seuranta on tarpeen.

Sairaus voi aiheuttaa lisääntyneitä energian, proteiinien, vitamiinien ja mineraalien menetyksiä. Ruokavalio täytyy usein koostaa niin, että ruoan tulee sisältää runsaasti energiaa ja ravintoaineita pienessä ruokamäärässä. Yksilöllisesti sopivan ruokavalion määrääminen vaatii erikoistietoja ja -taitoja.

Ravitsemushoito on tärkeä osa lääketieteellisen hoidon kokonaisuutta akuuteissa, kroonisissa ja kuolemaan johtavissa sairauksissa, esimerkkeinä sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, allergia, syöpä, munuaissairaudet ja aliravitsemus jonkun muun sairauden seurauksena. Ravitsemushoidolla pyritään estämään, parantamaan tai hävittämään sairautta. Vastakkaisesti energiatarve voi olla madaltunut sairauden aiheuttaman vähentyneen fyysisen aktiviteetin vuoksi.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjapaketti nyt -15% edullisemmin tästä!

Tilaa tästä!

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola