APUA DYSBIOOTTISEEN ÄRTYVÄÄN SUOLEEN

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

Vastaanotolla vuonna 2003 65-vuotias potilas kertoi, että oli viimeiset 30 lääkinnyt itseään useilla luonnonlääkkeillä. Hän sanoi perehtyneensä alan kirjallisuuteen ja pyrkineensä myös noudattamaan terveellistä ruokavaliota. Sappi oli leikattu 1960-lvulla. Siitä lähtien hänellä oli ollut vatsakipuja oikean kylkikaaren seudussa. Pahimmillaan jomotus saattoi kestää jopa useita tunteja. Suolistossa oli ilmanmuodostusta. Noin vuoden ajan ennen hoitoon hakeutumista vaivat olivat selvästi lisääntyneet.

Lapsuudessa potilaalla oli ollut astmaattista vaivaa noin 10 vuoden ajan, mutta sen jälkeen hän oli pitkään oireeton, kunnes hengenahdistus alkoi, ja astma diagnostisoitiin.

Potilas oli motivoitunut aloittamaan välittömästi suunnittelemani ravitsemushoidon. Tukilääkitys aloitettiin keskeisimmillä lisäravinteilla, kuten pellavansiemenrouhe, eläinlesitiiniuute, seleenin, kromin ja vanadiinin yhdistelmävalmiste, C- ja E-vitamiini, A-vitamiini sekä apteekin valmistama yhdistelmävalmiste, joka sisältää B6-, B2-, biotiini- ja foolihappovitamiineja.

Vastaanotolla parin kuukauden kuluttua potilas kertoi, että vatsavaiva oli jatkunut suurin piirtein entisenlaisena. Kivut tuntuivat oikeassa kyljessä jaksoittain ja kipuaste oli sama. Päivää aikaisemmin oli suoritettu koko paksunsuolen alueen tähystys. Löydöksenä oli kaksi divertikkeliä eli ns. umpipussia ja viisi pientä polyyppia, jotka poistettiin. Ns. työdiagnoosi oli ärtyvän suolen oireyhtymä. Tukilääkitystä päätettiin jatkaa. Mittaustietojen perusteella lääkitysohjelmaa täydennettiin usealla valmisteella.

Seuraavalla vastaanotolla tukilääkitystä oli käytetty noin 3 kuukautta. Siitä huolimatta suolisto-oireet eivät olleet oleellisesti lieventyneet, tosin eivät lisääntyneetkään. Ruokavaliosta jätettiin pois vehnä, ruis ja ohra. Potilas halusi kuitenkin jatkaa tukilääkitystä entisessä laajuudessaan.

Seuraavalla vastaanotolla potilas kertoi voineensa selvästi paremmin kesän aikana kuin aikaisemmin. Astmalääkkeiden tarve oli lähes kokonaan loppunut. Ainoat jäljellä olevat vaivat olivat oikealla alavatsalla jaksoittain tuntuvat kivut ja ilmavaivat. Potilaan oma käsitys oli, että vaivojen syynä oli paksusuolen mutka, joka hidasti ja osittain esti kaasun kulkeutumista. Ravitsemuslääkitystä hienosäädettiin ja otettiin käyttöön greipinsiemenöljyuutekapseli ja kolmena päivänä annospussi maitohappobakteereja (100 miljardia) sekä jatkohoidoksi probiootti-kapseli (8 miljardia).

Vuoden 2005 alussa potilas kertoi, että vatsavaivat ovat lähes kokonaan loppuneet. Toisinaan oli pientä ilmavaivaa, mutta sen kanssa tuli toimeen. Ravitsemushoidolla oli ollut seuraavanlainen ”sivuvaikutus”: olut ei maistunut enää. Perusterveys oli hyvä. Hänelle määrättyä säännöllisesti otettavaa astmalääkettä hän ei ollut tarvinnut kahteen vuoteen. Potilas tunsi itsensä hyväkuntoiseksi. Hän oli halukas jatkamaan tukilääkitystä ylläpitoannostasolla. Laadin potilaalle lääkitysohjelman kahdeksi vuodeksi siten kevennettynä, että 2–3 päivänä viikossa lisäravinteita ei otettaisi, paitsi jos vointi huononisi.

Vastaanotolla helmikuussa 2007 ilmeni, että kahden vuoden aikana potilaan vointi oli ollut varsin hyvä. Verensokeriarvot olivat pysyneet normaaleina. Suolisto-oireita ei ollut. Hän oli havainnut, että probiootti-pussi (100 miljardia) peräkkäin kahtena päivänä vaikutti eniten hänen tervehtymiseensä. Potilas halusi jatkaa tukilääkitystä. Laadin hänelle tukilääkitysohjelman taas kahdeksi vuodeksi.

Vastaanotolla maaliskuussa 2009 ylläpitoannostasoinen ravitsemuslääkitys oli jatkunut taas kaksi vuotta. Potilaan mielestä hänen terveytensä oli tullut jopa paremmaksi kuin mitä se oli ollut pari vuotta aikaisemmin. Merkittäviä suolisto-oireita ei ollut tuntunut. Syksyllä 2008 hänellä oli lieviä flunssan oireita, mutta ei selvää lämmönnousua. Ennen ravitsemushoidon alkua hänellä oli ollut flunssainfektioita noin 5–6 vuoden ajan. Usein oireet kestivät 2 viikkoa, ja toisinaan hän joutui infektion vuoksi hakeutumaan lääkärin hoitoon. Päätettiin jälleen jatkaa tukilääkitystä kevennetyllä ylläpitoannostasolla. Tein lähetteen paksusuolen tähystykseen, jotta selvitettäisiin, onko uusia polyyppeja muodostunut.

Pitkään jatkuneet ilmavaivat johtuivat todennäköisesti suoliston pieneliöstön häiriöistä eli dysbioosista. Vatsan turvottelua, ilmanmuodostusta ja kipuja voivat aiheuttaa myös suolen seinämässä olevat umpipussit eli divertikkelit. Niihin saattaa pesiytyä mm. ruoan käymisessä kehittyviä bakteereja.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!

Tilaa tästä!

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola