Artikkelit

  • Yrttirohdosten sekä rohtokasvien käyttö itsehoidossa

    Rohtokasveja on käytetty lääkinnässä kautta ihmiskunnan historian. Oman elinympäristön kasvit ovat aina tarjonneet luonnollisen, helposti saatavilla olevan avun mitä erilaisimpiin vaivoihin. Lähes kaikki nykyäänkin käytössä olevat rohtokasvit on löydetty vuosituhansien kuluessa, usein yrityksen ja erehdyksen kautta. On myös merkillepantavaa, että monien samojen tärkeiden rohtokasvien vaikutukset keksittiin toisistaan tietämättä eri puolilla maailmaa. Eläimet osaavat edelleenkin lääkitä […]

    Read more

  • Mitä tarkoittaa glykemiaindeksi eli GI ja sen suhde glykemiakuormaan (GK)?

    Suuri GI tarkoittaa, että verensokeri nousee nopeasti ja vereen vapautuu paljon insuliinia. Pieni GI tarkoittaa maltillista vaikutusta verensokeriin. Miten eri ruoka-aineet toimivat käytännössä? GI siis kuvaa hiilihydraatin imeytymisnopeutta ja vaikutusta verensokeriin verrattuna glukoosiliukoiseen tai valkoiseen leipään, joille on annettu GI 100. Nopeasti pilkkoutuvaa tärkkelystä tai sokeria sisältävillä ruoilla (esim. valkoinen leipä) GI on korkea, kun […]

    Read more

  • NIASIINI B3

    Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mitä on niasiini B3? Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita […]

    Read more

  • PANTOTEENIHAPPO B5

    Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mikä on pantoteenihappo B5? Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita […]

    Read more

  • Perinteinen kiinalainen lääketiede

    Perinteinen kiinalainen lääketiede – laatinut Elina Hytönen Yleistä Perinteisen kiinalaisen lääketieteen teoreettinen perusteos kirjoitettiin noin kolmesataa vuotta eKr. Kiinalaisen lääketieteen perusteet ovat pysyneet samoina meidän päiviimme saakka, mikä tekee siitä maailman vanhimman yhä harjoitettavan lääketieteen. Kiinalaisella lääketieteellä on oma filosofiansa ja teoriansa, joka on huomattavan erilainen kuin länsimaisella lääketieteellä. Sillä on oma fysiologiansa ja patologiansa, […]

    Read more

  • Tutkijoilla positiivinen ongelma: Ravintolisien käyttäjät ovat muita terveempiä

    Tutkijat joutuvat raapimaan päätänsä ravintolisien käyttäjien suhteen. Tanskalainen tutkija- ryhmä huomasi, että terveemmät ihmiset käyttävät yleisimmin ravintolisiä. Tämä tulisi huomioida tutkimuksissa aikaisempaa enemmän. Pohtia saattaa, millainen “muna vai kana” -ilmiö ravintolisien käyttö ja parempi terveys oikeastaan on. Tanskalaisilla tutkijoilla oli n. 55.000 tanskalaisen Ihmisen tiedot, joiden ikä oli 50-64 vuotta. Tutkimuksessa oli useita terveysindeksejä (tupakointi, […]

    Read more

  • Solun antioksidanttijärjestelmä

    Antioksidanttijärjestelmä on elimistön suoja- ja puolustusjärjestelmä vapaiden radikaalien solu- ja kudosvaurioita vastaan. Osa elimistön antioksidanteista on entsyymejä ja valkuaisaineita, joita perintötekijät säätelevät. Perinnöllisten sairauksien yhteydessä antioksidanttien määrä saattaa olla alentunut tai jokin yksittäinen antioksidantti puuttuu kokonaan. Ihmisten antioksidanttikapasiteetissa on suuria eroja. Tehokkuus ei ole aina verrannollinen antioksidanttien saantiin, joka voi häiriintyä pysyvästi tai tilapäisesti ympäristötekijöiden […]

    Read more

  • Tiedätkö mitä ovat proteiinit?

    Proteiinit eli valkuaisaineet ovat typpipitoisia yhdisteitä, joita on jokaisessa elävässä solussa kaikissa kasveissa ja eläimissä. Ne muodostuvat aminohapoista, joita voi olla yhdessä proteiinissa satoja tai tuhansia. Aminohapot liittyvät toisiinsa lukemattomilla eri tavoilla ja muodostavat äärettömän määrän erilaisia proteiineja. Jokaisella kasvi- ja eläinlajilla ja myös ihmisellä on oma tyypillinen proteiinirakenteensa. Kasvit muodostavat proteiineja maasta ottamistaan typpiyhdisteistä, […]

    Read more

  • K-VITAMIINI

    Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mikä on K-vitamiini? Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme. […]

    Read more

  • Rasvat ovat välttämättömiä ravinnon osia, vaikka usein puhutaankin vain niiden haitoista

    Kaikissa rasvoissa on sekä tyydyttyneitä että tyydyttämättömiä rasvahappoja, mutta eri suhteessa. Eläinrasvat rakentuvat lähinnä tyydyttyneistä rasvahapoista, poikkeuksena kalaöljy. Kasvirasvat ovat yleensä nestemäisiä öljyjä, mutta poikkeuksen muodostavat kookos- ja kaakaorasvat. Rasvojen ominaisuudet ja terveysvaikutukset riippuvat niiden rasvahappokoostumuksesta. Ravinnon rasvoista suurin osa on triglyseridejä. Ne muodostuvat glyserolista ja siihen liittyneistä kolmesta rasvahaposta, jotka voivat olla keskenään hyvinkin […]

    Read more

  • Sivu 19 of 116
Lataa nyt Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja ilmaiseksi! Lataa e-kirja (arvo 35,90 €) ilmaiseksi tästä!