Artikkelit

  • Maitohappobakteerit ja prebiootit – Matkailijan ripuli ja antibioottikuurit

    Matkailija ripuli  Etelän matkoilla ilmenevä ripuli johtuu yleensä suolistolle vieraasta bakteerikannasta, jonka matkailija saa ruuan ja juoman mukana. Vatsavaivoja voidaan ehkäistä ennalta aloittamalla maitohappo-bakteereiden käyttö muutamia päiviä ennen matkalle lähtöä ja jatkamalla sitä koko matkan ajan. Näin vahvistetaan vatsan hyvää bakteeriflooraa, joka vastustaa vieraiden bakteerien hyökkäystä. Antibioottikuurit Antibiootit tuhoavat tulehdustauteja aiheuttavia pahoja bakteereita, mutta samalla […]

    Read more

  • Maitohappobakteerit ja prebiootit

    Syöpätaudit Maitohappobakteereita ja frukto-oligosakkarideja (FOS) suositellaan syövän täydentävään hoitoon, koska niillä on tutkitusti syöpää ehkäiseviä ja sen kasvua estäviä ominaisuuksia. Säännöllisesti maitohappobakteereita käyttävillä ihmisillä esiintyy vähemmän virtsarakon syöpää kuin muilla. Ja vielä, maitohappobakteerit, fruktaanit ja omega-3-rasvahapot, etenkin E-EPA (2 g/vrk) tehostavat syövän käypää hoitoa ja suojaavat sen sivuvaikutuksilta. HUSin syöpäklinikan lääkärit ovat osoittaneet, että sytostaatin […]

    Read more

  • Maitohappobakteerit ja prebiootit, mitä ne merkitsevät?

    Probioottiset maitohappobakteerit ja prebioottiset fruktaanit (inuliini ja frukto-oligosakkaridit) edistävät terveyttä monin tavoin. Pro- ja prebioottien yhdistelmää kutsutaan nimellä synbiootti. Sen yhdistäminen ravintokuituihin tuottaa usein parhaan mahdollisen vaikutuksen. Mitä “probioottinen” merkitsee? Probiootti on antibiootin vastakohta. Kreikan kielestä peräisin oleva termi “probioottinen” on ollut käytössä vuodesta 1965, ja se tarkoittaa “elämää varten”. Probioottisella valmisteella tarkoitetaan tuotetta, joka […]

    Read more

  • Välttämättömät rasvahapot – Omega-7 ja Omega-9 -perheet

    Omega-7 -perhe (n-7) Palmitoleiinihappo (16:1) c-9) on tämän rasvahappoperheen edustaja, jota saadaan tyrnimarjoista. Sen sanotaan olevan hyväksi iholle, limakalvoille, sydämelle, verisuonistolle, verenkierrolle ja immuunijärjestelmälle. Omega-9 -perhe (n-9) Tämän rasvahappoperheen lähtöaine on oliiviöljystä tunnettu öljyhappo (18:1). Elimistössä se muuntuu ensin oktadekadieenihapoksi (18:2), siitä edelleen eikosadieenihapoksi (20:2) ja lopulta eikosatrieenihapoksi (20:3). Oliiviöljy ei siis vaikuta omega-6/omega-3-tasapainoon. Tämä […]

    Read more

  • Välttämättömät rasvahapot  – Omega-6-perhe (n-6)

    Tarvitsemme omega-6-rasvahappoja 5–10 % kokonaisenergian saannista eli 12–22 grammaa päivässä iän, liikunnan ja sukupuolen mukaan. Omega-6-sarjaan kuuluvat linolihappo (LA), gammalinoleenihappo (GLA), dihomogammalinoleenihappo (DGLA) ja arakidonihappo (AA). Niitä saadaan pääasiassa lihasta. Naudanlihan omega-6-pitoisuus on kasvanut viime vuosina 2–3-kertaisesti suhteessa omega-3:een johtuen lehmien ruokinnassa tapahtuneista muutoksista. Sekin vinouttaa ravinnon omega-6/omega-3-suhdetta, joka on ennestään huono länsimaisessa ruokavaliossa. Omega-6- […]

    Read more

  • Välttämättömät rasvahapot  – Omega-3-perhe

    Omega-3-sarjaan (n-3) kuuluvat alfalinoleenihappo (ALA), eikosapentaeenihappo (EPA), dokosaheksaeenihappo (DHA) ja eikosatetraeenihappo (ETA). Niistä syntyy elimistössä tulehdusta ehkäiseviä ja vaimentavia nanomolekyylejä, resolviineja, dokosatrieenejä, protektiinejä ja maresiinejä. Koska tulehdus (inflammaatio) on mukana kaikissa kroonisissa sairauksissa, tarjoavat omega-3-rasvahapot erinomaisen keinon jarruttaa tautien kulkua. Yhdysvaltain sydänliitto (AHA) suosittelee sydänpotilaille joko 200–400 g kalaa päivässä tai yhtä grammaa omega-3-rasvahappoja/vrk ja […]

    Read more

  • Välttämättömät rasvahapot

    Mitä “välttämättömät rasvahapot” tarkoittaa? Ravinnon rasvat on tapana jakaa myös kolmeen pääluokkaan: tyydytettyihin, monotyydyttymättömiin ja monityydyttymättömiin rasvahappoihin. Monotyydyttymättämiä ovat oliivi- ja Canolaöljyt (nimi Canolaoil tulee sanoista Canada ja oil, kyseessä on geenimuunneltu rypsiöljy). Elintarviketeollisuus on luonut vielä uuden keinotekoisen luokan, transrasvat, joita syntyy kun monityydyttymättömiin rasvoihin lisätään vetyioneja eli niitä hydrataan. Eri alojen asiantuntijat voivat […]

    Read more

  • Ihon rauhaset eli ihon apuelimet

    HIKIRAUHASET Hikirauhaset ovat pitkiä mutkittelevia putkia, joiden pohjassa on pieni laajentuma. Hiessä on yli 99 % vettä, loppu muodostuu suoloista ja pienistä määristä orgaanisia aineita, kuten virtsa-aineista ja solujätteistä. Normaalisti hikoilemme 0,5 – 1 l/vrk. Voimakas liikunta kuumassa ilmastossa voi nostaa hikoilun määrän jopa 10 litraan. Hikirauhasia on kahta laatua: PIENIÄ eli ENKRIINISIÄ ja SUURIA […]

    Read more

  • Iho ja ihon tehtävät

    Iho on suurin elimemme. Ihmisen iho painaa 2,5 – 4,5 kiloa ja levitettynä se peittäisi noin kahden neliömetrin alan. Iho on ulkomaailman ja muun kehon välinen RAJAPINTA Iho SUOJELEE alla olevia kudoksia kestäen sitkeytensä vuoksi vioittumatta melkoista väkivaltaa. Se suojelee alla olevia kudoksia liian kylmältä, kuumalta, fysikaalisilta voimilta ja kemiallisilta aineilta. Ihon PIGMENTTI suojelee ultraviolettisäteilyn […]

    Read more

  • Nykypäivän luontaiskosmetiikkaa

    Luontaiskosmetiikka ei ole markkinamiesten keksimä asia. Luonto ja luonnosta peräisin oleva on saamassa sille kuuluvan arvonsa takaisin. Ihmiset ovat kiinnostuneita ja innostuneita “vihreästä” kosmetiikasta, joka perustuu vanhaan perimätietoon, mutta jossa on lisäksi hyödynnetty tieteellisen tutkimuksen antamia tietoja kasvien ominaisuuksista. Luontaiskosmetiikassa voidaan erottaa kaupallisesti valmistetut ja kotona valmistetut tuotteet. Luontaiskosmetiikka -sanan merkityksestä ei ole yleisesti hyväksyttyä […]

    Read more

  • Sivu 8 of 116
Lataa nyt Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja ilmaiseksi! Lataa e-kirja (arvo 35,90 €) ilmaiseksi tästä!