ÄRTYVÄN SUOLEN OIREYHTYMÄ

Tämä artikkeli on ote Antioksidanttiklinikoiden perustaja Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

Ärtynyt paksusuoli (colon irritabile) on eräs yleisimpiä vatsavaivojen syitä. Oireet voivat olla peräisin myös osittain ohutsuolen alueelta, joten tälle oireyhtymälle on annettu nimitys: ärtyvä suoli tai tarkemmin ärtyvän suolen oireyhtymä, englanniksi irritable bowel syndrome, IBS (jatkossa käytetään pääosin IBS-lyhennettä).

Lääketieteellisessä maailmassa ärtyvän suolen vaivaa on pidetty ”toiminnallisena”. Toiminnallisuus-käsitettä ei ole lääketieteessä tarkasti määritelty. Toiminnallisella suolistovaivalla (functional bowel disorder) tarkoitetaan joukkoa suoliston häiriöitä, joille tunnusomaisia ovat krooniset vatsakivut, joita ei voida selittää rakenteellisilla tai biokemiallisilla oireilla. Toiminnallisia suolistovaivoja on jopa pidetty eräänä malliesimerkkinä ns. psykosomaattisesta sairaudesta. Monet pitävät niitä pääasiassa psyykkisen stressin aiheuttamana. Sairauden luokittelu toiminnalliseksi on lääketieteellisesti perusteltua kuitenkin vasta silloin, kun muut samantapaisia oireita tuottavat elimelliset tilat on poissuljettu riittävän luotettavilla tutkimuksilla.

Ärtyvä suoli on luonteeltaan aluksi hyvänlaatuinen, mutta valitettavasti usein krooninen ja myöhemmin elimistöä vaurioittava. Oireita esiintyy usein vaihdellen koko ruoansulatuskanavan alueella. Eräät suomalaiset gastroenterologit ovat arvioineet, että noin 20 % suomalaisista kärsii ärtyneestä suolesta. Todellisuudessa IBS on alidiagnostisoitu sekä huonosti ymmärretty ja huonosti hoidettu vaiva.
Ärtyvä suoli

Ärtyvän suolen oireyhtymän tärkeimmät oireet ovat

• vatsakipu
• ulostamishäiriöt, kuten ummetus,
• pienivolyyminen ryöpsähtelevä ripuli
• turvotuksen tunne vatsan alueella
• kivuliaat ilmavaivat

Kärsitkö sinä ärtyvän suolen oireyhtymästä tai muista vatsa- ja suolistovaivoista tai sairauksista? Valitettavasti todella tehokasta apua näihin vaivoihin ei ole helppoa löytää.

Siksi voimmekin suurella ilolla suositella kymmeniä tuhansia potilaita hoitaneen Kaarlo Jaakkolan Ruoansulatus kuntoon kirjaa. Jo tuhannet potilaat ovat saaneet apua kirjasta ja nyt se onkin kaikkien aikojen parhaassa alennuksessa meillä viikon ajan. Tilaa Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla kotiinkuljetettuna tästä!

 

Tilaa RUOANSULATUS KUNTOON RAVITSEMUSHOIDOLLA -kirja tästä!

Artikkelin © Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola