Villiruoka on suomalaisille arvokas asia. Marjastus, sienestys, kalastus ja metsästys vapauttavat monet luontoon liikkumaan ja hankkimaan ruokaa aidoimmillaan. Viime vuosina hurjaan suosioon on noussut ansaitusti viimein myös hortoilu, eli villivihannesten keruu.
Samaan aikaan kuitenkin monet kadottavat kasvavalla tahdilla yhteyttään luontoon ja syövät yhä enemmän teollisesti valmistettua ruokaa. Tämä on yhtälö joka on omiaan tyhjentämään elimistön ravintoainepankit, sillä luonnollinen ruoka sisältää huomattavasti enemmän ravinteita kuin tehotuotettu ja usein todella pitkälle käsitelty ruoka. Jotta elimistön ravintoainepankit saadaan tankattua, ei pelkkä ruoka kuitenkaan laadukkaimmillaankaan yleensä riitä vaan lisäravinteet ovat tarpeen, mutta siitä lisää taas seuraavissa jutuissa. Nyt keskitytään siihen kuinka päästä takapihan superfoodien makuun!
“Luonto tarjoaa varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn hortaa, jolla herkuttelu edistää hyvinvointia ja lisää energiaa. Villivihanneksia ei kannata jättää keräämättä. Ne ovat ilmaista, ekologista lähiruokaa, joka jo pieninä annoksina nostaa ruuan terveellisyyden ja maun kolmanteen potenssiin.”
-lähde: Raija ja Jouko Kivimetsä, Hulluna hortaan (Mividata Oy, 2013)
Haluaisitko oppia tuntemaan kotimaisen luonnon syötävät villikasvit? Kannattaa tutustua tähän.
Ilmoittautuminen Raija ja Jouko Kivimetsän VILLIINNY VILLIVIHANNEKSIIN -verkkokurssille on alkanut!
Verkkokurssilla saat vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Miten aloitan hortoilun?
- Miksi villivihanneksia kannattaa kerätä ja käyttää?
- Mitä kannattaa kerätä?
- Miten horta eli villivihannekset vaikuttaa omaan ja perheeni terveyteen?
- Miten yhdistän kesyn ja villin lautaselleni?
- Miten säilön villivihanneksia?
Verkkokurssi opettaa: mitä, miten, mistä ja miksi?
Uskallat lähteä luontoon hortoilemaan, kun tunnistat villivihanneksia eli hortaa. Tiedät minne mennä sekä mistä kannattaa kerätä ja mistä ei. Villivihannekset rikastavat ruuan. Villeissä kasveissa on enemmän antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita kuin viljellyissä, kesyissä kasveissa. Inspiroidut ja innostut: opit käyttämään luonnon villejä superherkkuja kesyjen rinnalla kotikeittiössäsi ja säilömään luonnon aarteet talveksi. Kurssi tarjoaa runsaasti arjen hortavinkkejä mökille, juhliin, treeniin ja saunaan. Jokaisessa jaksossa esitellään valikoituja huippukasveja, minkä lisäksi kouluttajat valitsevat kaksi kasvia perusteelliseen esittelyyn joka viikko.
Innostu luonnosta! Lähimetsät, kotipiha, niityt, mökkitontit ja luomupellot ovat valtava aarreaitta.
Uudistettu ja laajennettu kurssi alkaa 17.5.2018 ja kurssimateriaali on käytössäsi vielä 31.7.2018 saakka.
Lue lisää VILLIINNY VILLIVIHANNEKSIIN verkkokurssista tästä.
Tutustu myös verkkokurssin kouluttajien Raija ja Jouko Kivimetsän hortoilu.fi sivustoon ja Facebook ryhmään.
Iso suositus myös Hulluna hortaan kirjalle!
Jos ruokavalion vaikutus kehossa toteutuviin ravintoainetasoihin kiinnostaa laajemmin, niin suosittelemme tutustumaan myös Voiko ruokavalio korvata puutokset? – Testasimme ja mittasimme artikkeliin, jossa terveellisesti ja luonnollisesti syövä hyvinvointikouluttaja, Hidasta Elämää – bloggari Teemu Syrjälä mittaa kehostaan vitamiini / kivennäisaine / hivenaine / rasvahappo / tulehdustekijät / kolesterolitasot.
Asiaan liittyvä lukuvinkki!
Antioksidanttiklinikoiden perustajan, kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittamassa Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla kirjassa kerrotaan laajasti mm. ruokavalion, ravintolisien sekä ravitsemustilaa määrittävien vitamiini-, hivenaine- ja rasvahappomittausten mahdollisuuksista erilaisten vaivojen ja sairauksien hoidossa.
Kaarlo Jaakkolan kirjat nyt -15% huipputarjouksella täältä!
Kannattaa myös käydä tykkäämässä Terveyskirjat Facebookista ja Mividatan Facebookista, niin saat ensimmäisten joukossa tiedon kun julkaisemme täällä uusia artikkeleita.