Huomioitavaa pakurivalmisteita hankkiessa

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Hankkiessasi pakurituotteita, on sinun hyvä varmistua muutamasta seikasta, etenkin kapseloitujen tai uutettujen valmisteiden kohdalla.

  1. Jos pakurivalmisteeseen on kapseloitu pelkkää pakurijauhetta, hukkaat rahojasi. Pelkkää pakurijauhetta on helppo valmistaa itse tai hankkia isompia määriä moninkertaisesti kapseloituja valmisteita halvempaan hintaan. Etsi tuoteselosteista tai esitteistä aina tarkempia yksityiskohtia uuttomenetelmistä, uuton voimakkuudesta tai prosentuaalisia pitoisuuksia esimerkiksi beetaglukaaneista, betuliinista, betuliinihaposta, superoksididismutaasista (SOD) tmv. aktiivisista ainesosista. Jos et löydä purkin kyljestä tarkempia lukuja, kannattaa uuton standardisoinnista ja uutettujen ainesosien pitoisuuksista kysyä valmistajalta. Yleensä yritykset hyödyntävät kuitenkin markkinoinnissaan aktiivisten ainesosien pitoisuuksia, jos he ovat analysoineet tuotteitaan tarkemmin (mikä osoittaa luonnollisesti kiinnostusta ja paneutumista tuotekehitykseen).
  2. Suurin osa kaupallisista, kapseloiduista pakuriuutteista on viljellyistä pakurikäävästä valmistettua ja niiden polysakkaridipitoisuus vaihtelee välillä 4–20 %. Huomio uutteita tarkastellessasi, että polysakkaridi-% ei automaattisesti tarkoita valmisteen sisältämien beetaglukaanien pitoisuutta. Myös analysointimentelmissä esiintyy merkittäviä eroja. Ladukkaat uutteet sisältävät lähtökohtaisesti 20–40 % beetaglukaaneja.
  3. Suurin osa laadukkaista alkoholi- tai kaksoisuutoksista on standardoitu sisältämään vähintään 1 % betuliinihappoa.
  4. Suurin osa laadukkaista pakuriuutteista on standardisoitu sisältämään vähintään 0,15 % inotodiolia.
  5. Hankkiessasi pakuriuutteita, pyri valitsemaan tarpeitasi eniten tukeva valmiste tämän kirjan informaatiota hyödyntäen. Jos haluat vahvistaa ja tukea immuniteettisi toimintaa, on voimakas vesiuutto ja beetaglukaaneiden pitoisuus keskeisimmin tarkasteltava tekijä (valmisteet, valmistustavat). Jos taas haet esimerkiksi enemmän antiviraalisia tai antioksidanttisia vaikutuksia, tarjoavat tinktuurat tai kaksoisuutteet todennäköisesti enemmän haluttuja efektejä.
  6. Vältä aina lähtökohtaisesti turhilla täyteaineilla kyllästettyjä valmisteita. Lääkinnällisistä sienistä valmistetut uutteet eivät vaadi säilyäkseen erillisiä säilöntäaineita tai paakkuuntumisenestoaineita. Varmistu tuotteiden puhtaudesta ja suosi luomutuotettuja, raskasmetalleista ja säteilystä puhtaiksi analysoituja valmisteita. Ulkomaisten tuottajien kohdalla on hyvä varmistua laadusta ja tuotantomenetelmista erilaisten sertifikaattien avulla (esim. GMP, HACCP, ISO 22000:2005).
  7. Laadukkaiden yritysten asiakaspalvelu toimii yleensä hyvin. Jos sinulla on mieltäsi askarruttavia tai tarkennusta vaativia kysymyksiä, kertoo yrityksen asiakaspalvelu usein paljon omistautumisesta ja tietotaidosta aihetta kohtaan. Kuluttajan tehtävänä on vaatia laatua, eikä ainoastaan navigoida saatavilla olevien vaihtoehtojen meressä.

Lähes kaikki tieteelliset tutkimukset on suoritettu pakuriuutteilla. Helpoin tapa valmistaa itse uutoksia on keittää lääkinnällisiä sieniä korkeissa lämpötiloissa eli valmistaa ns. dekokta. Tämä on ymmärretty pitkään esimerkiksi perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, jossa kääpiä on käytetty kuumavesiuutteina tai keittoina, eikä sieniä ole käytännössä lainkaan syöty sellaisenaan. Nykyisen ymmärryksen valossa voimme viedä pakurin hyödyntämisen kuitenkin vielä seuraavalla oktaaville ja valmistaa pakurista parhaassa tapauksessa sekä vesi- että alkoholiuutoksen, joiden yhteiskäyttö valjastaa käyttöömme kaikki pakurikäävän arvokkaat ainesosat.

Pelkällä kuumavesiuuttamisella saadaan huomattavan laajoja vaikutuksia koppelokäävän (Grifola frondosa), osterivinokkaan (Pleurotus ostreatus) ja silkkivyökäävän (Trametes versicolor) kohdalla. Kaksoisuuttaminen taas tuottaa parhaan lopputuloksen etenkin pakurin (Inonotus obliquus), lakkakäävän (Ganoderma lucidum), taulakäävän (Fomes fomentarius), lattakäävän (Ganoderma applanatum) tai arinakäävän (Phellinus igniarius) kohdalla.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja