Hyvä rasvahappolähde

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

pellavansiemenöljy

Muihin viljelykasveihin verrattuna pellavansiemen sisältää eniten omega-3-sarjaan kuuluvaa monityydyttymätöntä alfa- linoleenihappoa (ALA). Suomessa viljellyn Helmi-nimisen lajikkeen siemenistä puristetussa öljyssä on keskimäärin 62 % ALA:ta, joka kuuluu omega-3-sarjaan. Se on tärkeä solukalvojen rakennusmateriaali ja sillä on merkittäviä vaikutuksia solukalvojen läpäisevyyteen ja toimintakykyyn. Ihmiselimistö itse ei pysty tuottamaan ALA:ta. Sen vuoksi tätä rasvahappoa tulisi olla ruokavaliossa tai sitä tulisi nauttia ravintolisänä. ALA on erityisen tärkeä hermokudoksen muodostamisessa, ja pienin annos, jotta elimistö pystyisi muodostamaan hermorakenteita, arvioidaan olevan 200 mg päivässä.

Parhain ALA:n lähde on kylmäpuristettu pellavansiemenöljy, joka sisältää 40–70 % ALA:ta. Keskisuuria määriä ALA:ta on myös rypsiöljyssä (10 %), soijaöljyssä (7 %) ja vehnänalkioöljyssä (5 %). Suomalainen kylmäpuristettu pellavansiemenöljy sisältää melko runsaasti, noin 15 %, linolihappoa (LA), joka on elimistölle välttämätön rasvahappo. LA on raaka-aine, josta elimistö pystyy tuottamaan muita rasvahappoja. Linolihappo kuuluu ns. omega-6-sarjaan. Ravitsemustieteilijät suosittelevat, että noin 5 % päivän energiatarpeesta saataisiin linolihaposta eli sen päiväannos tulisi olla 6 000 mg päivässä.

Kylmäpuristettu pellavansiemenöljy on tärkeä rasvahappolähde meren antimista saatujen omega-3-sarjan rasvahappojen rinnalla. Tämän öljyn riittävä saanti saattaa suojata verta liialliselta hyytymiseltä ja alentaa kolesterolin ja triglyseridin tasoja veressä. Pellavansiemenöljyä käyttämällä voidaan parantaa solukalvojen rasvahappokoostumusta.

Riittävällä monityydyttymättömien omega-3-sarjan rasvahappojen saannilla on todennäköisesti suuri merkitys monissa sairauksissa, kuten verenpainetauti, sepelvaltimotauti ja muut verisuonten kalkkeutumiset, liikalihavuus, aikuisiän diabetes, niveltulehdukset, astma ja allergiat. Kylmäpuristetusta pellavansiemenöljystä valmistetuilla tuotteilla voidaan todennäköisesti vähentää tulehduskipureaktioita, joita syntyy monissa tautiprosesseissa. Antioksidanttiklinikoiden lääkärit ovat jo 1980-luvun alusta lähtien määränneet potilaille kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä. Sen tarvetta ja annoksia on arvioitu rasvahappoanalyysien avulla. Jos ALA on matala, määrätään yksilöllinen lääkeannos mittaustuloksen perusteella. Jos sen sijaan tulee esille muiden omega-3-sarjan rasvahappojen, kuten eikosapentaeenihapon (EPA) tai dokosaheksaeenihapon (DHA) matalat tasot, määrätään kalanmaksaöljyä tai suositellaan kalaruoan lisäämistä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!

Tilaa tästä!

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola