Käytä rasvoja monipuolisesti

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

Monet ravitsemustieteilijät hyväksyvät, että tulisi syödä noin kolmasosa energia-aineista rasvojen muodossa. Mielipiteet siitä, minkälaisia rasvoja pitäisi suosia, vaihtelevat. Monet haluavat korostaa, että tyydyttyneitä rasvoja ei käytettäisi. Oma käsitykseni on, että riippuen päivittäisestä energian kulutuksesta tyydytettyjä rasvoja tulisi olla noin kolmasosa, monoeeneja (yksinkertaisesti tyydytettyjä rasvoja) kolmasosa ja monityydyttymättömiä noin kolmasosa päivän rasvakaloreista.

Maito ja voi ovat mielestäni tärkeitä ravintoaineita. Itse hankin mieluiten kirnuvoita. Jotta tyydytettyjen rasvojen osuus ravinnosta ei tulisi liian suureksi, olemme antioksidanttiklinikoilla suositelleen ns. kevytvoita. Potilaat saavat siitä valmistusohjeen.

Valmista itse ”kevytvoita”

Sekoita keskenään esim. sauvasekoittimella kolmasosa tavallista voita (huoneenlämmössä pehmenneenä), kolmasosa vettä tai rahkaa ja kolmasosa hyvältä maistuvia kylmäpuristettuja öljyjä, kuten oliiviöljy, rypsiöljy ja/tai vähän vahvemmalta maistuva kylmäpuristettu pellavansiemenöljy. Näin valmistettua kevytvoita voidaan maustaa erilaisilla maustekasveilla ja yrteillä.

Kevytvoi jähmettyy jääkaapissa mutta pehmenee nopeasti huoneenlämmössä. Kevytvoi kannattaa nauttia muutaman päivän sisällä valmistuksesta, joten valmista sitä sopiva määrä kerrallaan.

Voin käyttö on päästetty haitallisen elintarvikkeen ”pannasta”, sillä maailman arvostetuimmassa ravinnon tutkimusorganisaatiossa (Framingham) on jo muutama vuosi sitten todettu, että maltillinen voin käyttö ei aiheuta sydän- ja verisuonisairauksia.

Harva tietää voiöljystä eli GHEE:stä (Clarifed Butter). Suurmeijerit tuottavat ja toimittavat sitä mm. suurkeittiöille. Voiöljystä on poistettu maidon proteiini ja muut kiinteät aineet paitsi rasva.

”Kirkastettua voita” voidaan käyttää sekoitteena, jossa on puolet sitä ja puolet kylmäpuristettua kasviöljyä. Se kuuluu perinteiseen intialaiseen keittiöön, mutta on löytämässä paikkansa myös länsimaisessa keittiössä. Siinä voin hieno maku säilyy jopa paremmin kuin tavallisessa voissa.

gheeKirkastetun voin ohje

Sulata ensin ja keitä sitten (esim. 1 kg) voita kattilassa hiljalleen miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Pidä pinta puhtaana kuorimalla pinnalle nouseva kuohu pois. Ota kattila pois hellalta ja anna voin seistä noin 10 minuuttia, kunnes hera on laskeutunut kattilan pohjalle. Ota kirkastunut voi varovasti kauhalla talteen lasi- tai muovipurkkiin. Varo sekoittamasta pohjalla olevaa heraa takaisin voihin.

Voit myös laittaa kattilan jääkaappiin vuorokaudeksi, kun voisula on jäähtynyt. Seuraavana päivänä ota kirkastunut voikimpale pois kattilasta, jolloin hera jää kattilaan. Huuhtele voin ja heran kosketuspinta vedellä ja säilytä voi rasiassa käyttöä varten. Heran voit heittää pois tai käyttää leivonnassa.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!

Tilaa tästä!

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola