Käyttömäärät ja suositukset, osa 2/2

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

 1. Lisää kattilaan 1 rkl pakuria (jauheena tai rouheena) jokaista vesilitraa kohti. Esimerkiksi 2 rkl / 2 litraa.
 2. Keitä ja hauduta uutosta korkeassa lämpötilassa (80–100 °C) kymmenestä minuutista useampaan tuntiin.
 3. Tarkkaile kellon sijasta uutoksen väriä. Pakuritee on valmista, kun sen väri on tummanruskean ja mustan välimaastossa.
 4. Nauti päivän aikana valmista teetä 2–4 kupillista (tai enemmän) sellaisenaan tai hyödynnä siivilöityä nestettä kahvin, smoothie- juoman, keiton tmv. pohjanesteenä. Pakurisakan syöminen ei ole vaarallista, muttei myöskään hyödyllistä.
 5. Voit jättää kattilan yöksi hellalle tai säilyttää teetä jääkaapissa. Uutos säilyy hyvänä ainakin viikon myös huoneenlämmössä.
 6. Seuraavana päivänä voit hyödyntää kylmää teetä esimerkiksi smoothiejuoman pohjanesteenä tai lämmittää uutoksen nautittavaksi haluamallasi tavalla. Tämän jälkeen voit lisätä pakuria samaan kattilaan ja toistaa prosessin 1. kohdasta alkaen.

pakurinkäävän_käyttö

Huomioita

 • Keittäessä uutoksesta haihtuu vettä, jonka johdosta teen joukkoon voi lisätä vettä halutessaan useita kertoja.
 • Vanhat pakuripurut tai jauheen sakan voi jättää kattilan pohjalle pitkiksikin ajoiksi. Keittokattilaan voi yksinkertaisesti lisätä uutta jauhetta tai rouhetta aina tarpeen mukaan, poistamatta vanhoja puruja tai sakkaa kattilasta. Henkilökohtaisesti poistan ison kattilan pohjalta rouheen palaset ja pakurisakan vasta, kun sitä on useiden viikkojen aikana kertynyt sinne monta desiä.
 • Teekupin täyttämiseen voi hyödyntää tiheäsilmäistä siivilää, joka asetetaan kattilan sisälle. Tämä poistaa tarpeen kaataa teetä pois isokokoisesta kattilasta jokaista kupillista varten erikseen. Siivilän sisältä voi helposti ja nopeasti kauhoa suodatettua pakuriteetä kuppiinsa.
 • Kun keittokattilan pohjalla on riittävästi raaka-aineita, joista ei enää liukene väriä edes pitkien uuttoaikojen jälkeen, kannattaa massa hyödyntää alkoholiuutteen valmistamiseen.
 • Pakurijauheen aikaansaaman sakan syöminen ei todennäköisesti ole vaarallista, mutta suurin osa ihmisistä ei tykkää nesteen joukkoon sekoittuvasta koostumuksesta, jonka johdosta tee yleensä siivilöidään.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja