Käävät sytykkeinä

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Pakuria ja taulakääpää on käytetty tulen sytyttämiseen ja -hallintaan eri puolilla maailmaa huomattavasti lääkinnällistä tai ravitsemuksellista käyttöä pidempään. Tämä johtuu kääpien sisäosien uniikeista syttymis- ja kytemisominaisuuksista.

On mielestäni uskomatonta, että luonnossa on raaka-aineita, joiden avulla voit sytyttää tulen jo yksittäistä pientä kipinää hyödyntäen. Tämä ajatus ei kuitenkaan välttämättä tunnu erityisen kummalliselta maailmassa, jossa tuli on meille itsestäänselvä asia. Harva tulee ajatelleeksi, että vielä 1800-luvun alussa pienintäkin liekkiä asumuksen tulisijassa varjeltiin kalliina aarteena. Jos tuli sammui, oli ryhdyttävä iskemään tuliraudalla pii-kivestä kipinää taulaan ja puhalleltava uutta tulta palamaan. Sitä ennen tulen sytyttäminen oli vieläkin vaikeampaa. Kipinöitä oli iskettävä pelkistä kivistä tai hangattava puupalikoita yhteen tulen synnyttämiseksi. Taulan valmistaminen taulakäävästä (Fomes fomentarius) alkoi tehdastyönä 1700-luvun puolivälin jälkeen ja se saavutti huippunsa 1830-luvulla, jolloin pelkästää Itävalta ilmoitti sen vuotuisen taulantuotantonsa olevan 10 000 tonnia. Pian tämän jälkeen tulitikkujen valmistus alkoi ja taulan tuotanto romahti.

Esi-isämme ovat ymmärtäneet pitkään tiettyjen kivien yhteenlyömisen aiheuttavan kipinöitä. Näiden kipinöiden muuntaminen tuleksi oli kuitenkin kehityshistoriastamme huomattavan pitkään täysin ihmismielen ulkopuolella sijaitseva ajatus. Kääpien sisäosien herkät syttymisominaisuudet oivallettiin kuitenkin jo tuhansia vuosia sitten ja tämän jälkeen monia lääkinnällisiä sieniä on käytetty ennen kaikkea sytykkeinä. Monipuolisen käyttöhistoriansa valossa pakuri ja taulakääpä ovat todennäköisesti kaikista vanhimpia edelleen käytössä olevia rohdoksia, joiden kanssa ihminen on toiminut – mahdollisesti jopa yli 10 000 vuoden ajan.

Pakurikääpää kutsutaan usein nimellä ”True tinder fungus” eli aito sytyke-sieni tai aito taula-sieni. Tämä johtuu pakurin sisäosien poikkeuksellisen herkästä ja nopeasti käyttövalmiista ominaisuudesta ottaa vastaan kipinöitä ja saada aikaan täydellinen, pitkään kytevä sytyke.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -22% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja