Kaksoisuutteiden valmistamisen ABC

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Kaksoisuutoksen tavoitteena on valmistaa uute, jossa yhdistyvät sekä vesiuutoksen sisältämät aktiiviset ainesosat että alkoholiuutoksen sisältämät hyödylliset yhdisteet. Tämän lisäksi tavoitteena on yleensä valmistaa pitkään säilyvä tinktuura, jolloin lopullisen liuoksen alkoholipitoisuuden on hyvä olla vähintään 20–25 %.

Kaksoisuutoksen valmistamiseen voidaan käyttää pääasiassa kahta eri menetelmää. Toisessa menetelmässä alkoholiuutoksesta siivilöity massa hyödynnetään vahvan vesiuutoksen valmistamiseen, kun taas toisessa menetelmässä vahvan vesiuutoksen jäljiltä kattilan pohjalta kerätty massa hyödynnetään alkoholiuutoksen valmistamiseen. Suosin itse jälkimmäistä menetelmää ja esittelen seuraavaksi yksinkertaistetut ohjeet kaksoisuutoksen valmistamiseen.

Valmistamiseen tarvitset seuraavat uutokset:

– Vahvaa pakuriteetä (vesiuutos)
– Vahvaa pakuritinktuuraa (alkoholiuutos)

Yllä olevien uutosten valmistamisesta löydät lisää tietoa kappaleista: Pakuri ja vesiuutteet (s. 167–185) sekä Pakuri ja alkoholiuutteet (s. 186–192). Kun sinulla on käytössäsi sekä valmista vesiuutetta että alkoholiuutetta, tarvitsee sinun yksinkertaisesti enää yhdistää nämä kaksi liuosta keskenään. Tässä prosessissa on kuitenkin hyvä huomioida muutama seikka.

Lopullisen uutoksen haluttu koostumus:

– 75 % vettä
– 25 % alkoholia

Lopullisen uutoksen vahvuus on helppo laskea, jos käytät tinktuuran valmistamiseen 50 %:sta alkoholia. Tässä tapauksessa lopulliseen kaksoisuutokseen jää automaattisesti 25 % alkoholia, kun sekoitat tinktuuran ja kuumavesiuutteen keskenään suhteessa 1:1. Jos käytät eri vahvuista alkoholia, on lopullisen uutoksen laskemiseen hyvä hyödyntää muutamaa laskutoimitusta pitkän säilyvyyden varmistamiseksi. Suosittelen käyttämään haetun liuoksen alkoholin vahvuden arvona 25 %, pienen virhemarginaalin jättämisen vuoksi.

Lopullisen uutteen riittävän alkoholipitoisuuden (> 20 %) voi laskea matemaattisesti esimerkiksi seuraavalla tavalla:

A + B + C = 4 A, jossa:

A = Puhtaan alkoholin määrä. Laskettuna tinktuuran valmistamiseen käytetyn alkoholin vahvuus-%
B = Veden määrä tinktuurassa. Laskettuna tinktuuran kokonais- nestemäärä – A

C = Kuumavesiuutteen (dekokta) määrä
4 A = Lopullisen uutoksen maksimaalinen määrä, kun oikea määrä kuumavesiuutetta (dekoktaa) on lisätty

Esimerkiksi:

Tinktuuran valmistamiseen on käytetty puolen litran viinapullo 38 % Korkenkorvaa.

Lasketaan A: Tinktuuran nestetilavuudesta on puhdasta etanolia 5 dl x 0,38 = 1,9 dl

Lasketaan B: Tinktuuran nestetilavuus (5 dl) – puhtaan etanolin määrä (1,9 dl) = 3,1 dl

Lasketaan C käyttämällä alun kaavaa A + B + C = 4 A, josta C = 4 A – B – A, jolloin C = 4 x 1,9 dl – 3,1 dl – 1,9 dl

Lopputulokseksi saadaan 2,6 dl, joka kuvaaa tinktuuran joukkoon lisättävän dekoktan määrää.

Sekoita uutokset (tinktuura + dekokta) ja siirrä valmis kaksoisuutos halutessasi pienempiin purkkeihin tai esimerkiksi pipettipulloihin. Uute säilyy hyvänä vuosia ja se kannattaa säilyttää kuivassa paikassa, valolta suojassa.

Käytä uutosta 2–4 kertaa päivässä 40–90 tippaa (3,0–4,5 ml), sairaustapauksissa tarvittaessa enemmän (20–40 pipetillistä).

Huomioi, että alkoholi saattaa erottaa uutoksesta jonkin verran polysakkarideja, jotka tippuvat ajan myötä purkin pohjalle. Ravista purkkia aina ennen käyttöä tai siirtämistä pienempään astiaan, jotta saat tasalaatuisen uutoksen käyttöösi.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja