Lääkinnällisten sienten yhdistely

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Suuri osa maailman johtavista lääkinnällisten sienten tutkijoista ja asiantuntijoista suosittelee useiden eri lääkinnällisten sienten samanaikaista käyttöä, koska etenkin sienten uniikit polysakkaridit (beetaglukaanit, heteroglukaanit, aflaglukaanit jne.) näyttäisivät tukevan laajalla skaalalla nautittuna toistensa vaikutuksia. Esimerkiksi käytännössä kaikki eri beetaglukaanit tarjoavat spesifisen vaikutusmekanisminsa immuunijärjestelmämme aktivoimiseen ja säätelyyn. Laajentamalla samaan aikaan nautittujen, eri tavoin haaroittuneiden beetaglukaaneiden määrää, lisääntyy immunologisen vaikutuksen laajuus merkittävästi. Sienitieteilijä Paul Stamets kutsuu tätä mekanismia nimellä host defence. Markkinoilla onkin paljon valmisteita, joihin on yhdistetty kahden, kolmen tai jopa yli kahdenkymmenen eri lääkinnällisen sienen uutoksen kombinaatio kokonaisvaikutuksen tehostamiseksi. Tutkimuksissa sieniuutteiden yhdistelmillä on saatu yksittäisiä uutteita voimakkaampia vaikutuksia mm. eri syöpäsoluja vastaan.

Lääkinnällisten sienten yhdistelyn lisäksi suosittelen vahvasti hyödyntämään C-vitamiinia lääkinnällisten sienten vaikutuksen potenssoimiseksi. Yhdessä glukaaneiden kanssa nautittu C-vitamiinin on huomattu eläinkokeissa tehostavan glukaaneiden imeytymistä ja tehoa. Suosi synteettisen askorbiinihapon sijaan ensisijaisesti C-vitamiinin lähteitä, joissa on mukana myös kaikki kofaktorit (esim. bioflavonoidit), jotka tehostavat ja tasapainottavat kokonaisvaikutusta elimistössämme.

Synteettinen askorbiinihappo tarjoaa toki varmasti myös tehokkaita vaikutuksia, mutta etenkin C-vitamiinipitoisten marjojen yhdistäminen muiden rohdosten ympärille tuo niin laajan skaalan myös muita hyödyllisiä yhdisteitä, että suosittelen vahvasti hyödyntämään marjoja arkisena rutiinina aina kun mahdollista. Marjojen ja lääkinnällisten sienten yhteiskäyttö onnistuu käytännöllisesti erilaisten pirtelöiden ja eliksiirien avulla. Henkilökohtaisesti lisään marjajauheet valmistamieni juomien joukkoon vasta aivan lopuksi, jolloin herkkien yhdisteiden mahdollinen hapettuminen tehosekoittimen korkean kierrosnopeuden ja metalliterän vaikutuksesta minimoituu käytännöllisesti.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -22% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja