Maailman paras pakurikahvi à la Jaakko Halmetoja

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Keitän yksinkertaisella AeroPress -laitteella vahvan kahvin (18 g kahvia, 210 g pakuriteetä), jonka kaadan hautumaan n. 90 asteisena puoleksi minuutiksi. Näin kahvin aromit pääsevät nousemaan sopivasti esille, mutta maku säilyy pehmeänä. Vaikka kahvi- ja vesimäärän tarkka mittaaminen saattaa tuntua hienostelulta, vaikuttaa uutettavan kahvin ja nesteen suhde olennaisesti juoman makuun.

On mielestäni myös tärkeää ymmärtää, että veden laatu vaikuttaa erittäin paljon kahvin makuun, sillä 98,5 prosenttia kahvikupillisesta on vettä. Käytän pakuriteen keittämiseen lähdevettä, jolla on suhteellisen korkea TDS-luku (200–300). Euroopan Erikoiskahviyhdistyksen (SCAE) mukaan vastaava mineraaleja (Mg2+, Ca2+) sisältävä ”kova neste” parantaa kahvin sisältämien orgaanisten happojen aikaansaamaa makua.

Kun laadukkaan pakurikahvin kylkiäiseksi tarjoilee esimerkiksi vaniljalla maustettua raakasuklaata ja huipputerveellisiä raakakakkuja, alkaa kontrasti ”tavallisen pullakahvin” ja kuvaamani kahvihetken välillä käydä melko suureksi.

Keskity raaka-aineiden laatuun ja korvaa sinulle haastavat tottumukset nautinnollisemmilla, terveellisemmillä ja tasapainoisemmilla vaihtoehdoilla, joita ympäristömme pursuaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Parannat näin terveyttäsi ilman kieltämistä, syyllistämistä ja turhaa stressiä.

Pressopannulla keitetyssä kahvissa säilyy suodatinkahvia enemmän antioksidantteja, varsinkin polyfenoleja. Pohjanesteenä käytetty pakuritee taas moninkertaistaa juoman antioksidanttien ja muiden arvokkaiden ravinteiden määrän.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -22% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja