Mikrokapselointi lisää probioottien kestokykyä

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

Mikrokapselointi tarkoittaa probioottibakteerien suojausta ympäröimällä ne suojakuorella. Mikrokapselin koko vaihtelee 1 nanometristä 1 mikrometriin. Mikrokapseli voi sisältää yhden tai useitakin bakteereja. Kuori suojaa bakteereita mahalaukun voimakkaalta happamuudelta eli matalalta pH:lta ja myös sappihapoilta. Kuori liukenee ajallaan vasta suolessa. Mikrokapseloinnin avulla suurempi määrä eläviä ja toimintakykyisiä bakteereja saavuttaa ohut- ja paksusuolen, jossa niiden terveysvaikutukset hyödyntyvät tehokkaammin kuin valmisteella ilman mikrokapselointia.

Mikrokapseloitujen bakteerien kyky kestää mahan erittämän suolahapon vaikutuksia on testattu. Ne kestävät lähes vahingoittumattomana kulkeutumisen mahasuolikanavan läpi huolimatta mahalaukun suolahapon ja pohjukaissuolen sappihappojen vaikutuksista.

Testien mukaan 90 prosenttia bakteereista jää henkiin ruoan kanssa nautittuna. Ruoka toimii puskurina, ja mahan pH nousee tasolle 3,8–4,3. Tyhjän mahan aggressiivisessa happamassa ympäristössä (pH 1,5–1,9) puolet mikrokapseloiduista bakteereista jää henkiin.

Valmistekohtainen tutkimus on osoittanut, että mikrokapseloidun Lactobacillus acidophiluksen kiinnittyminen ihmisen suolen epiteelisoluihin on tehokasta. Koehenkilöillä kiinnittyi yhteen suolen epiteelisoluun 80–160 probioottibakteeria. Ne pystyivät koeolosuhteissa lähes täysin estämään Candida albicansin kiinnittymisen epiteelisoluihin.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!

Tilaa tästä!

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola